ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στα Λεύκαρα θα πραγματοποιηθεί ίσως το καλύτερο τραπέζωμα της ζωής μας

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Πώς θα σου φαινόταν η ιδέα να λάμβανες μέρος σε ένα δείπνο, όπου στο ειδικά σχεδιασμένο τραπεζομάντηλο ενός long table θα υπήρχουν μοντέρνες κυπριακές γεύσεις, οφτό ψημένο στον made in Cyprus πιο αποδοτικό ηλιακό φούρνο στον κόσμο, παιχνιδιάρικα κοκτέιλ και όλο αυτό θα συνοδευόταν από μουσική από DJs που θα έπαιζαν αποκλειστικά με δίσκους βινυλίου -σχεδόν σαν μέρος του τραπεζιού/συμποσίου-, μέσω του καλύτερου sound system που υπάρχει στο νησί;

Η περιγραφή που μόλις διάβασες είναι μια πολύ πολύ ενδιαφέρουσα δράση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Afrobana Festival, στα γραφικότατα Λεύκαρα, ως μέρος της σκηνής «B-MAN in space».

*Κεντρική εικόνα: 3D μοντέλο και οπτική απεικόνιση από τον αρχιτέκτονα Ελευθέριο Νικολάου

Όλα αυτά τα χρόνια που πραγματοποιείται το φεστιβάλ (από το 2011 συγκεκριμένα, ενώ φέτος θα είναι η δωδέκατη διοργάνωση), η ομάδα του μας έχει συνηθίσει στις εκπλήξεις σε επίπεδο προγράμματος, τόσο με μεγάλα ονόματα στο line up όσο και με διάφορες άλλες πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δράσεις, που ενώ πατούν γερά στη γη και σέβονται την παράδοση, ταυτόχρονα κλείνουν με νόημα το μάτι στο μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, ρίχνοντας μια ματιά στο πρόγραμμα του φετινού Afrobanana Festival, δεν θα μπορούσαμε ως WiZ και ως λάτρεις της γαστρονομίας να μην απομονώσουμε μια δράση όπου πρωταγωνιστές θα είναι η γεύση και η πολύ καλή μουσική.

«Ένα αντάμωμα όπου οι ήχοι, οι γεύσεις και η παρέα δημιουργούν ένα μοναδικό κράμα εσωτερικής ανάτασης. Τι καλύτερος τρόπος να κλείσει κανείς ένα υπέροχο Afrobanana weekend άραγε;», αναφέρει στο WiZ ένας από τους εμπνευστές της εν λόγω δράσης, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου -γνωστός από τη διοργάνωση του Synch, ενός από τα καλύτερα φεστιβάλ που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Αξίζει να πούμε πως ο Δημήτρης θα είναι και ένας από τους selectors που θα παίζουν κατά τη διάρκεια της δράσης μουσική με βινύλια.

Για φεστιβάλ όπως το Afrobanana σίγουρα χρειάζεται μια ολόκληρη ομάδα από αρχιτέκτονες, σχεδιαστές φωτισμού, σχεδιαστές εμπειριών, σεφ, mixologists, παραγωγούς, τεχνικούς ήχου, διαχειριστές σκηνής, γραφίστες, φωτογράφους, βιντεογράφους και πολλούς άλλους για να διοργανωθούν. «Κάθε χρόνο επιμελούνται κάθε πτυχή του φεστιβάλ από την αρχή, από το line-up μέχρι τα φώτα της σκηνής και τα κοκτέιλ, έτσι ώστε καμία έκδοση του φεστιβάλ να μην είναι ίδια με την προηγούμενη», επισημαίνει η εκ των διοργανωτών Μάρθα Γεωργίου. «Φέτος, την Κυριακή 7 Ιουλίου, θα έχουμε ένα πανηγυρικό φινάλε ανοικτό για όλους με ελεύθερη είσοδο, όπου chefs και DJs θα συνεργαστούν για να γιορτάσουμε με φαγητό, ποτό και μουσική. Τέσσερις DJs θα παίξουν τα αγαπημένα τους κομμάτια από δίσκους μέσω του θρυλικού ηχοσυστήματος Funktion One, ενώ τα αδέρφια Φώκου θα στήσουν την Κουζίνα Άρκα για να μαγειρέψουν κλέφτικο και άλλους μεζέδες, χρησιμοποιώντας ηλιακούς φούρνους!», συμπληρώνει, ανοίγοντάς μας για τα καλά την όρεξη.

Σχετικά με την Κουζίνα ARKA, η Κυπριακή, όπως έχουμε γράψει ξανά πρόκειται για το μαγειρικό project της ομάδας του Patriko, που σκοπό έχει να αναδείξει την τοπική κουζίνα με μια πιο «άγρια» μαγειρική προσέγγιση, straight forward γεύσεις, παραδοσιακές και ταυτόχρονα σύγχρονες. Πρωταγωνιστής εδώ είναι η φωτιά-κάρβουνο και η τοπικότητα. Το εν λόγω project πραγματοποιείται σε διαφορετικά locations κάθε φορά και με διαφορετικό μενού. Σε σχέση με το Afrobanana, αναφέρουν στο WiZ τα αδέρφια Φώκου: «Την Κυριακή 7 Ιουλίου θα παρουσιάσουμε το EARTH, SUN & FIRE και μαγειρεύουμε στο Afrobanana για το Afrobanana ένα μενού σε φιλοσοφία «Μεζές του Κλέφτικου». Είμαστε πολύ χαρούμενοι για το συγκεκριμένο project για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η συνεργασία με την ομάδα του Afrobanana που μας «σπρώχνει» κάθε φορά να δοκιμάσουμε νέα πράγματα και ο δεύτερος είναι η γνωριμία μας με τον Κύριο Σάββα, ο οποίος με τους ηλιακούς φούρνους μάς άνοιξε έναν νέο μαγειρικό ορίζοντα».

«Ο φούρνος της εταιρίας Fornelia, ο οποίος φτιάχτηκε από τον Σάββα Χατζηξενοφώντος, προσφέρει πολλά οφέλη σε σχέση με τον παραδοσιακό φούρνο. Πρώτα απ’ όλα, είναι πολύ πιο φτηνός, αφού χρησιμοποιεί μόνο την ηλιακή ενέργεια για να ψήσει, μειώνοντας έτσι τα έξοδα ενέργειας και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, το ψήσιμο στον ηλιακό φούρνο κρατά περισσότερα θρεπτικά συστατικά και γεύσεις στα φαγητά λόγω της ομοιόμορφης και αργής αύξησης της θερμοκρασίας. Ο συγκεκριμένος φούρνος είναι επίσης φορητός και πολύ εύκολος στη χρήση, που τον κάνει ιδανικό για εξορμήσεις στην ύπαιθρο και για μέρη που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα. Συνολικά, είναι μια πιο βιώσιμη, υγιεινή και οικονομική λύση για το μαγείρεμα», όπως ενημερωθήκαμε ενδεικτικά από άτομο στην ομάδα παραγωγής του φεστιβάλ.

Το φαγητό, όπως προαναφέραμε, θα συνοδεύεται από κοκτέιλ φτιαγμένα από την ομάδα του λεμεσιανού Last Word, ενός σπουδαίου cocktail bar που μεταξύ άλλων συγκαταλέγεται στη λίστα των WiZ 50 Best Bars 2023. «Γενικά, στη διεθνή σκηνή, θα παρατηρήσετε ότι πολλά μπαρ και mixologists προσπαθούν να επανεφεύρουν κάποια είδη ποτών που έχουμε στο μυαλό μας περισσότερο ως ποτά που τα απολαμβάνονται σιγά-σιγά, κάνοντάς τα λίγο πιο διασκεδαστικά. Όπως κάναμε στο Afrobanana, χρησιμοποιώντας Jack Daniel’s Whiskey, φτιάχνοντας μερικές παραλλαγές σε κοκτέιλ, όπως ένα tiki, για να το κάνουμε μια πιο διασκεδαστική και παιχνιδιάρικη έκφραση του ουίσκι, αντί να είναι απλώς ένα ουίσκι για αργή απόλαυση». Η απορία μας, ακούγοντας τους mixologists του Last Word ήταν κατά πόσο τα κοκτέιλ αυτά θα είναι ειδικά φτιαγμένα για το φεστιβάλ και κατά πόσο υπάρχει η σκέψη για pairing με το φαγητό. «Γενικά, όταν σχεδιάζουμε ένα μενού, προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε όλες τις γευστικές παλέτες. Σχεδιάσαμε κάποια ποτά για μετά το φαγητό ή πριν το φαγητό. Μερικά από αυτά είτε θα ενισχύσουν τις γεύσεις του φαγητού είτε θα ενισχυθούν τα ίδια από τις γεύσεις του μενού, πάντα μέσα στο πνεύμα του AfroBanana, του παιχνιδιού και διασκέδασης».

Σε σχέση με το τραπέζωμα στο long table, η όλη αισθητική θα ενισχύεται από ένα τραπεζομάντηλο ειδικά σχεδιασμένο από την ομάδα των εικονογράφων του φεστιβάλ, βασισμένο στη φετινή θεματική, που είναι μια κυπριακή κούζα. Το τραπεζομάντηλο θα απεικονίζει και θα καταγράφει την κουλτούρα του φεστιβάλ με τον ίδιο τρόπο που οι πρόγονοί μας κατέγραφαν την πολιτιστική τους κληρονομιά στα δικά τους αγγεία. Αυτός ο μοναδικός σχεδιασμός όχι μόνο θα προσθέσει μια παραδοσιακή πινελιά στο τραπέζι, αλλά θα αποτελεί και ένα σύγχρονο αφιέρωμα στην πλούσια πολιτιστική μας ιστορία, φέρνοντας μαζί το παρελθόν και το παρόν με έναν καινοτόμο και δημιουργικό τρόπο.

Σε σχέση με το line up της σκηνής B-Man in Space, την Κυριακή 7 Ιουλίου, οι selectors που θα παίζουν μόνο με βινύλια θα είναι οι παρακάτω:

17.00 SIXONESIX (CY)
19.00 COTSIOS O PIKATILLIS (CY)
20.00 DIMITRI PAPAIOANNOU (GR)
21.30 PLASMATIK (CY)

Ενώ από τις 18.00 ο κόσμος θα ξεκινήσει να λαμβάνει τις θέσεις του στο LONG TABLE by KOUZINA ARKA.

Διαβάστε εδώ όλες τις πληροφορίες για ολόκληρο το τριήμερο του Afrobanana Festival 2024.