ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τέσσερα εστιατόρια με φιλοσοφία «από το περιβόλι στο πιάτο σου»

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΕΡΜΑΤΑ

Το Σκαλοχώρι ήταν ένα μικρό, παρθένο γραφικό χωριό, στην βόρεια πλευρά της Μυτιλήνης, το οποίο σε απόσταση ενός τετάρτου είχε δυο μικρές παραλίες. Ο δρόμος που έβγαζε στις παραλίες, τότε στις αρχές των 00s,  ήταν χωματόδρομος οπότε οι λουόμενοι ήταν ως επί το πλήστον ντόπιοι και κάποιοι λίγοι Αθηναίοι που ερχόντουσαν στα πατρικά τους σπίτια για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. O τόπος ήταν παρθένος από τουρισμό. Στην άκρη ενός μικρού κόλπου με  μόνιμα γαλήνια νερά , στεκόταν ένα πέτρινο παλιό διώροφο σπίτι το οποίο ανήκε σε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι. Το κάτω μέρος του σπιτιού που βρισκόταν η κουζίνα τα καλοκαίρια λειτουργούσε σαν ταβερνάκι. Μπροστά, δίπλα ακριβώς στην θάλασσα, είχε μια μικρή τσιμεντένια αυλή με τρία τραπέζια και στο πίσω μέρος ένα περβόλι. Η βάρκα του ηλικιωμένου ιδιοκτήτη της ταβέρνας ήταν αραγμένη στην άκρη του κόλπου. Ο παππούς λοιπόν κάθε πρωί έπαιρνε την βάρκα του και πήγαινε για ψάρεμα. Το μεσημέρι ολόφρεσκα ψάρια περιμέναν τους λιγοστούς πελάτες να τα επιλέξουν. Η σύζυγός του από την άλλη έβγαινε στο περιβόλι και μάζευε τα ζαρζαβατικά της μέρας. Εκεί έφαγα τους ωραιότερους κολοκυθοκεφτέδες και το πιο φρέσκο ψάρι στην ζωή μου.

Έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε και όμως εκείνες οι στιγμές στο μικρό ταβερνάκι του ηλικιωμένου ζευγαριού συγκαταλέγονται στις πιο ενδιαφέρουσες γαστρονομικές εμπειρίες που έχω ζήσει. 

Στο σήμερα λοιπόν επειδή το Σκαλοχώρι  πέφτει λίγο μακριά εχω εντοπίσει τέσσερα μαγαζιά εδώ στην Κύπρο, τα οποία  φέρνουν στο τραπέζι σου προϊόντα από το δικό τους περιβόλι και πραγματικά ξεχωρίζουν για τις αυθεντικές γεύσεις τους. 

Συγκεκριμένα:

Το Farmyard στον Κάθηκα το οποίο είναι μάλιστα δυο φορές βραβευμένο στα Wiz 50 best restaurants awards προσφέρει εξαιρετικό ασιατικό comfort food σε έναν χώρο που μοιάζει με ταβέρνα. To εντυπωσιακό του μενού αποτελείται από από Dim-sum πιάτα άψογα εκτελεσμένα, με φρεσκότατες πρώτες ύλες, λαχανικά και βότανα δικής τους παραγωγής.


Farmyard 

Η φωλιά του Δράκου στο Πεντάκωμο, επίσης έχει κερδίσει ένα βραβείο στο Wiz 50 best restaurants και προσφέρει αυθεντικό κυπριακό μεζέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ολόφρεσκα ζαρζαβατικά που σερβίρουν είναι από το περιβόλι τους, το χαλλούμι ΠΟΠ το φτιάχνει συγγενής των ιδιοκτητών ενώ την λούντζα φτιάχνουν οι ίδιοι.


H φωλιά του Δράκου

Το Kika’s Garden Homemade Food & Produce βρίσκεται στην Καλλέπεια της επαρχίας Πάφου και προσφέρει χωριάτικο πρόγευμα με εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, αρκετά δικής τους παραγωγής. Φρεσκοψημένο ψωμί, τηγανιά με αυγά ημέρας, υπέροχες σπιτικές μαρμελάδες, φρέσκα φρούτα εποχής, λαχανικά και βότανα, όλα με αγάπη και θαλπωρή, μαζί με καφέ, τσάι και φρεσκοστυμμένο χυμό. Απενοχοποιημένη απόλαυση στην ύπαιθρο!


Kika's Garden

Τέλος, το Royal Goat Farm στο Παλιομέτοχο, έχει αποκτήσει την απόλυτα «from plant to plate» φιλοσοφία. Στο περβόλι και το θερμοκήπιό τους καλλιεργουν τα πάντα που χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους, από λαχανικά και φρούτα, μέχρι χόρτα και βότανα, ενώ στο μικρό τυροκομείο τους παρασκευάζουν παραδοσιακά προϊόντα, όπως χαλούμι, αναρή, τυρί φλαούνας, τραχανά, γιαούρτι, ακόμα και χαλίτζι. Επιπλέον, στους παραδοσιακούς ξυλόφουρνους ψήνουν ψωμί και άλλα αρτοπαρασκευάσματα, από το αλλαντοποιείο βγαίνουν παραδοσιακές κρασάτες λούντζες, κρασάτα λουκάνικα και μπέικον, ενώ υπάρχει ακόμα και εργαστήριο μαρμελάδας και γλυκών του κουταλιού. Πρόκειται για μια φάρμα στην οποία καλλιεργούνται ή παρασκευάζονται επί τόπου όλα όσα φτάνουν στο τραπέζι σου, μια επιχείρηση που ελέγχει ακόμα και την παραγωγή του κρέατος που γίνεται σε παρακείμενη φάρμα, που παράγει μεγάλο μέρος της ενέργειάς της μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων, που φτιάχνει τα δικά της κάρβουνα από το άναμμα του ξυλόφουρνου, που παράγει το δικό της λίπασμα από ζωικά απόβλητα και στάχτη, που δεν πετά ποτέ φαγητό αφού δουλεύει αποκλειστικά και μόνο με κρατήσεις.


Royal Goat Farm

Kεντρική Φωτό: The Royal Goat Farm