ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το Ceviche της Μπέμπας είναι μια καλή απόδειξη ότι στην Κύπρο μπορείς να φας εξαιρετικό ψάρι

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Θυμάμαι μια φορά, πριν χρόνια, έναν γνωστό Ελλαδίτη σεφ, να λέει σε ένα τραπέζι ότι στεναχωριέται που στην Κύπρο δεν έχουμε καλό φρέσκο ψάρι.

Η αλήθεια είναι πως, αν και ζούμε σε νησί, δεν έχουμε συχνά τη δυνατότητα να καθίσουμε σε μια γραφική ταβέρνα δίπλα στο κύμα και να απολαύσουμε φρέσκο ψάρι ή θαλασσινά, κάτι που άνετα μπορείς να το κάνεις στην Ελλάδα, κυρίως στα νησιά.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ευτυχώς και οι εξαιρέσεις, εννοώντας τα μαγαζιά που έχουν τη δυνατότητα να βρουν φρεσκότατο ψάρι της βάρκας και να το προσφέρουν στους πελάτες τους.

Αν έχεις βρεθεί πρόσφατα στη Μπέμπα, για παράδειγμα, ίσως είχες ήδη την ευκαιρία να δοκιμάσεις το εξαιρετικό Ceviche, το οποίο προσφέρεται ως «πιάτο ημέρας», και άνετα θα μπορούσε να αποτελεί την απάντηση στην ερώτηση «πότε ένοιωσες τελευταία φορά υπερήφανος ως νησιώτης;».


Με αυτό το πιάτο ο σεφ Βαρνάβας Ηλία καταφέρνει κυριολεκτικά να βάλει τη Μεσόγειο πάνω στο τραπέζι μας, υπενθυμίζοντάς μας πως με λίγο ψάξιμο μπορούμε να απολαύσουμε εξαιρετικό ψάρι.

Όπως μαθαίνουμε από τον ίδιο τον σεφ, η Μπέμπα συνεργάζεται με τρεις βάρκες που ψαρεύουν στην Κύπρο, προσφέροντας αναλόγως της ψαριάς της ημέρας διάφορα ψάρια, όπως χριστόψαρο, σαργό, κέφαλο, φαγκρί κ.ά, και άρα το μενού που τυπώνεται καθημερινά μπορεί να αλλάξει.

Το συγκεκριμένο στην παρακάτω φωτογραφία είναι χριστόψαρο, κυπριακό, της ημέρας και επειδή είναι τόσο φρέσκο, επεμβαίνουμε όσο λιγότερο γίνεται και άρα προτιμούμε να το σερβίρουμε ωμό. Στο πιάτο μπαίνει μόνο χυμός μοσχολέμονο, ελαιόλαδο, λάδι κόλιαντρου, λάδι από τσίλι και αλάτι», αναφέρει ο σεφ.


*Στο MUST (τεύχος Απριλίου 2022) που κυκλοφορεί στα περίπτερα, μπορείτε να απολαύσετε δέκα υπέροχα πιάτα από εστιατόρια της Λευκωσίας, εκ των οποίων και το Ceviche της Μπέμπας.