ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το δείπνο πολλών αστέρων που απολαύσαμε στη Μύκονο, στο Απaνέμι του Mykonos Theoxenia

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Η γευστική μου μνήμη αμέσως μετά την επίσκεψη στο εστιατόριο Απaνέμι στο ξενοδοχείο Mykonos Theoxenia της Louis Hotels, απέκτησε μια ακριβή καταχώρηση την οποία πιστεύω πως θα κουβαλώ για καιρό.

Απόγευμα Παρασκευής, φτάνουμε στο υπέροχης αισθητικής ξενοδοχείο στη Χώρα της Μυκόνου, και μετά από μια ωραία βόλτα στους εξωτερικούς χώρους αλλά και σε ορισμένα από τα δωμάτια και τις σουίτες του κτισμένου στα 60s θρυλικού ξενοδοχείου Mykonos Theoxenia (μέλος των Design Hotels), που στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει ουκ ολίγους εκπροσώπους του διεθνούς και το εγχώριου jet set, απολαμβάνουμε ένα δροσιστικό κοκτέιλ στη βεράντα που βλέπει στο δυτικό κομμάτι του νησιού, εκεί που σε λίγο ο ήλιος θα χαθεί μέσα στο βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου!

Αφού χαλαρώσαμε με ένα ποτήρι σαμπάνια στους φαρδιούς εξωτερικούς καναπέδες υπό τη σκιά των δέντρων, με την εικόνα της θάλασσας, των πλοιαρίων και των απέναντι λόφων με τα ολόλευκα κτίσματα, ήμασταν έτοιμοι να μεταφέρουμε το σκηνικό στο χαλαρό μεν αλλά με μια αίσθηση πολυτέλειας δε περιβάλλον του Απaνέμι. Τα τραπέζια ήταν ήδη στρωμένα, για να προσφέρουν τη high-end κουζίνα μέσω ενός μενού που υπογράφουν ο Γάλλος σεφ Jerome Serres και ο Έλληνας σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης, δίνοντάς μας χωρίς αμφισβήτηση την ίσως πιο ηχηρή νέα άφιξη -για το φετινό καλοκαίρι- στην Ελλάδα και δη στο νησί των ανέμων.

Ένα degustation menu που αναδεικνύει τη μυκονιάτικη γη και τα προϊόντα της περιοχής, με εννιά πιάτα - έργα τέχνης, φτιαγμένα με τις καλύτερες πρώτες ύλες.

Η μόνη δυσκολία σε όλο αυτό είναι να αποφασίσεις στο τέλος ποιο ή ποια απ’ όλα όσα δοκίμασες είναι τα αγαπημένα σου. Συνομιλώντας στο τέλος με την επί ετών φίλη και συνεργάτιδα των δύο σεφ, τη chef Αντωνία Κονόμη, η οποία σαφώς απογειώνει με το δικό της τελικό άγγιγμα τις εμπνεύσεις των Μπαξεβάνη και Serres, και αποκαλύπτοντάς μας ότι ακόμα και η ίδια έχει ξεχωρίσει κάποια από αυτά ως αγαπημένα, ξεθαρρέψαμε και εμείς και ξεκινήσαμε να μοιραζόμαστε μεταξύ μας τα δικά μας favorites.

Εκείνη τη χρυσή ώρα, λίγα μέτρα από τους φημισμένους ανεμόμυλους του νησιού, όπου ο λαμπερός ουρανός του αιγαίου και το βαθυγάλανο πέλαγος ετοιμάζονταν να ενωθούν χρωματικά, η fine dining εμπειρία στο πιο κοσμοπολίτικο σημείο του νησιού καταγραφόταν ως μια μοναδική ανάμνηση στη μνήμη μας. Κάθε επόμενη μπουκιά την περιμέναμε με μεγάλη ανυπομονησία!

Η ιεροτελεστία ξεκίνησε με ένα μοναδικό καλωσόρισμα, μέσω ενός amuse-bouche, μιας απόλυτα δροσιστικής μπουκιάς στρωμένης πάνω σε φύλλα φραγκόσυκου -του φρούτου δηλαδή που χαρακτηρίζει το τοπίο στο νησί. Συγκεκριμένα, το εν λόγω καλωσόρισμα ήταν σε μορφή σορμπέ, με θαλασσινό αλάτι. Απ’ εκεί και πέρα, όπως προανέφερα, το κάθε επόμενο πιάτο σε έκανε να ξεχάσεις το εξαιρετικό προηγούμενο που είχες μόλις δοκιμάσει. Ο αστακός με σπαράγγια, σάλτα ιβίσκου και σορμπέ αυγοτάραχο με χαβιάρι ήταν όνειρο, το ίδιο και το αρνάκι με πουρέ ψητής μελιτζάνας και αμύγδαλο, όπου η προσθήκη αντζούγιας και βερίκοκου από τον Γάλλο σεφ το απογείωσε γευστικά! Ακόμα και στο λαβράκι με τη σπιρουλίνα, ένα πιάτο του οποίου η γεύση θεωρητικά είναι πολύ δυνατή, το γευστικό αποτέλεσμα ήταν απόλυτα ισορροπημένο και το πιάτο ανάμεσα στα δικά μου αγαπημένα. Οπτασία στο μάτι ήταν σίγουρα και το γλυκό με τη μπλε μαρέγκα που ήρθε στο γκραντ φινάλε, ως ένατο πιάτο αποτελειώνοντάς μας.

Το degustation menu των εννιά πιάτων του Απaνέμι είναι σίγουρα μια εμπειρία που αξίζει να απολαύσεις αν εκτιμάς την υψηλή γαστρονομία και τις εκλεπτυσμένες γεύσεις. Πήγαινε εκεί λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα και ζήσε τη μαγεία της Μυκόνου και της κουζίνας της στον υπερθετικό βαθμό!

Σε σχέση με το θρυλικό Mykonos Theoxenia, το θρυλικό ξενοδοχείο του Exclusive collection by Louis Hotels των Κυκλάδων και όχι μόνο της Μυκόνου, το οποίο σχεδιάστηκε από τον θρυλικό Άρη Κωνσταντινίδη και κτίστηκε στα early 60s, αξίζει να πούμε ότι αυτό είναι φτιαγμένο από τα ίδια υλικά που έδωσαν ζωή σε κτίσματα χιλιάδες χρόνια, τόσο στο νησί όσο και στη γειτονική Δήλο. Εξ ου και έχει καταστεί διαχρονικό και αγαπημένος προορισμός για πολλές σημαντικές προσωπικότητες όλα αυτά τα χρόνια, τόσο στην πρώτη «νεότητά» του όσο και τώρα, με την αναγέννηση του τα τελευταία χρόνια, η οποία πραγματοποιήθηκε με απόλυτη προσήλωση στη διατήρηση του χαρακτήρα του. Ανεξαιρέτως όλα τα (50) δωμάτια, εκ των οποίων τέσσερις signature σουίτες με ιδιωτική πισίνα και βεράντα και οκτώ deluxe σουίτες, αποπνέουν μια απίστευτη κομψότητα, αλλά ταυτόχρονα σου δημιουργούν μια αίσθηση γαλήνης και ανεμελιάς, κάνοντάς σε να αγαπήσεις λίγο παραπάνω αυτό το νησί του οποίου η φήμη φτάνει ως τα πέρατα του κόσμου!

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.mykonostheoxenia.com και στη σελίδα @mykonostheoxenia

Ευχαριστίες στη Louis Hotels για αυτή τη μοναδική γευστική εμπειρία!