ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Λευκωσία μου: Melissa Hekkers

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

«Ζω στη Λευκωσία, δεν είμαι Λευκωσιάτισα, αλλά τη νοιώθω σαν πόλη δική μου», μού είχε πει στο πλαίσιο μιας παλαιότερης συνέντευξης η με καταγωγή από το Βέλγιο Melissa, η οποία εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια ζει στην Κύπρο.

Η δημοσιογράφος, συγγραφέας και φωτογράφος Melissa Hekkers, μοιράζεται σήμερα με το WiZ όλα όσα αγαπά να κάνει στη Λευκωσία (της).

ΓΙΑ ΚΑΦΕ Κρυμμένο σε έναν παράδρομο στα περίχωρα της παλιάς πόλης, το Πρόζακ, αποτελεί έναν χώρο οικείο. Το άνετο εσωτερικό του, που έχει το ξύλο ως κύριο χαρακτηριστικό, είναι φιλόξενο όσο και η εξωτερική του, μικρή βεράντα. Είναι ένα μέρος για να καθίσεις και να συλλογιστείς, να δημιουργήσεις και να εξερευνήσεις τις σκέψεις σου. Ο καφές σερβίρεται σε χειροποίητα κεραμικά, πάντοτε με σπιτικό μπισκότο ή σοκολάτα. Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά εδώ. Ο ημιώροφος φιλοξενεί συχνά διάφορες εκθέσεις και events, ενώ μουσικοί παίζουν ζωντανά κατά καιρούς. Στο Πρόζα ανακαλύπτεις συνέχεια καινούργια πράγματα, αφού πάντα υπάρχει μια λεπτομέρεια, ένα βιβλίο, ένα στολίδι, ένα φυτό, ή κάτι άλλο που δεν έχεις ξαναδεί ή παρατηρήσει.



ΓΙΑ ΠΟΤΟ Στο Γρανάζι, με funky μουσικές ή με DJ sets και αέρινη ατμόσφαιρα. Αυτό το σχετικά μικρό κοκτέιλ μπαρ, που βρίσκεται στους Αγίους Ομολογητές, σε ένα παλιό ανακαινισμένο σπίτι με μακρόστενο εξωτερικό χώρο, είναι ιδανικό για τους λάτρεις της μουσικής και των κοκτέιλ. Προσωπικά λατρεύω τα κοκτέιλ με βάση το τζιν! Το Γρανάζι είναι επίσης το μέρος που πηγαίνω αργά το απόγευμα, μετά τη δουλειά, για τη χαλαρή ατμόσφαιρα με DJs, οι οποίοι παίζουν κατά τη διάρκεια της βδομάδας. Σχετικά πρόσφατα άνοιξαν και τον πίσω χώρο στάθμευσης και πρόσθεσαν μερικά τραπέζια εκεί, δημιουργώντας έναν ιδιωτικό χώρο στον οποίο ξεφεύγεις κυριολεκτικά από την πραγματικότητα και τη ρουτίνα!

ΓΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙ Μέσα σε μια στενή στοά στην οδό Ονασαγρού, η Evroulla σερβίρει αυθεντικό σουβλάκι στο γραφικό και πολυσύχναστο περιβάλλον της. Αυτό το μέρος αποτελεί σαφέστατα ένα από τα τελευταία «100% κυπριακά μέρη» για σουβλάκια, στην παλιά πόλη, και επομένως δεν μπορεί να αγνοηθεί: είναι αυθεντικό, γενναιόδωρο στο σερβίρισμά του και μια ιδανική τοποθεσία που προσφέρει μια χαλαρωτική παύση σε κάθε περίπατο στην παλιά πόλη. Η αίσθηση της παραδοσιακής ταβέρνας είναι βέβαιο ότι θα αιχμαλωτίσει τη φαντασία οποιουδήποτε, ενώ οι ιδιοκτήτες είναι οι τέλειοι εκπρόσωποι της κυπριακής φιλοξενίας.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Melissa Hekkers (@melissa_hekkers)


ΓΙΑ
BURGER Θεωρώ ότι τα μπέργκερ πρέπει να τα απολαμβάνονται σε μια pub, με μια μπύρα! Αν λαχταράτε λοιπόν ένα αυθεντικό μπέργκερ, τότε το Moondog's Bar & Grill είναι η απόλυτη τοποθεσία για να δοκιμάσετε οποιοδήποτε από τα μπιφτέκια του αρκετά μεγάλου μενού, που σερβίρονται γενναιόδωρα σε ξύλινη σανίδα με σγουρές τηγανιτές πατάτες. Δοκιμάστε μάλιστα να το απολαύσετε στο μπαρ, αφού προσφέρει την απόλυτη αίσθηση μιας pub. Και επίσης, δοκιμάστε το House Burger τους!

ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ Η αυθεντικά απλή, αλλά γουστόζικη ατμόσφαιρα αυτού του εστιατορίου, συνδυάζεται τέλεια με τη φιλική οικογενειακή προσέγγιση του προσωπικού, ενώ το φαγητό είναι πάντα έτοιμο να σε εκπλήξει, χάρη κυρίως στους πρωτότυπους συνδυασμούς. Το CookShop αποτελεί ένα υπέροχο μέρος για μεσημεριανό γεύμα, όπου προσωπικά δεν παραλείπω ποτέ να παραγγείλω τις halloumi fries ως συνοδευτικό. Είναι επίσης η πρώτη μου επιλογή όταν έχω την ανάγκη να γευτώ κάτι χορτοφάγικο ή vegan. Καμία φορά δεν έχω φύγει από εκεί με την αίσθηση ότι δεν απόλαυσα το γεύμα μου χωρίς αγάπη και φροντίδα.


ΓΙΑ ΚΛΕΦΤΙΚΟ
Αν υπάρχει μια λέξη για να περιγράψει την Ταβέρνα του Θεοδόση, αυτή είναι η παράδοση. Σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης, αυτή η ταβέρνα στη Δευτερά έχει μια χωριάτικη αισθητική, που είναι πάντα το ζητούμενο όταν επιζητάς να ξεφύγεις από την καθημερινότητα. Η εξωτερική του αυλή είναι εξοπλισμένη (και επομένως στολισμένη!) με μια σειρά από παραδοσιακούς στρογγυλούς φούρνους, που τραβούν αμέσως την προσοχή σου και δίνουν την αίσθηση αυτής της παράδοσης. Το να βλέπεις το μαγειρεμένο Κλέφτικο να βγαίνει από τον φούρνο και να έρχεται αμέσως στο τραπέζι σου, είναι η απόλυτη απόλαυση! Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το ζεστό γαλακτομπούρεκό τους, επίσης καθώς βγαίνει από τους φούρνους.

ΓΙΑ STREET FOOD «Οι λουκουμάδες της γιαγιάς», αυτό το καραβάνι σε κεντρικό δρόμο της Λακατάμιας, θεωρώ που προσφέρουν τους καλύτερους λουκουμάδες της πόλης. Εκτός από τους λουκουμάδες για take away, θα λατρέψετε το ζευγάρι που έχει το βαν και μαγειρεύει τις λιχουδιές του, αφού έχουν πάντα χρόνο για κουβέντα, σε οποιοδήποτε θέμα συζήτησης. Πάντα φεύγω από εδώ με ένα χαμόγελο στα χείλη!


Αγλανjazz 2020 (φωτογραφία: Carmen Souza)

ΦΕΣΤΙΒΑΛ Το ΑγλανJazz προσφέρει δύο μέρες με ποικίλες τζαζ επιλογές, από τοπικούς και αλλά και γνωστούς Ευρωπαίους, ταλαντούχους μουσικούς της τζαζ. Αυτό το φεστιβάλ σηματοδοτεί την αρχή του καλοκαιριού και λαμβάνει χώρα στο όμορφο υπαίθριο πολιτιστικό κέντρο Σκαλί, σε ένα από τα υψηλότερα προάστια της Λευκωσίας. Συγκεντρώνοντας κάθε λογής άτομα, από κάθε ηλικία και υπόβαθρο, προσφέρεται πάντα για καλή μουσική και αξέχαστες στιγμές κάτω από τον έναστρο ουρανό της Λευκωσίας.


Instagram: @melissa_hekkers

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Λευκωσία μου: The Cypriot Traveller

Η Λεμεσός μου: Ήβη Νικολαΐδου

Η Πάφος μου: Λεόντιος Τσέλεπος

Η Λάρνακά μου: Ανδρέας Γιωργαλλάς

Η Λευκωσία μου: Άντρεα Φωτίου

H Αμμόχωστος/Λευκωσία μου: Βασιλική Χατζηαδάμου

Η Λεμεσός μου: Πάολα Παπακώστα