ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

50 Best Restaurants 2023: Πώς βαθμολογήθηκαν τα εστιατόρια

WIZ TEAM

Ο θεσμός 50 BEST Restaurants του κορυφαίου οδηγού διασκέδασης WiZ GUIDE, χαρτογραφεί για δεύτερη συνερχόμενη χρονιά την ανερχόμενη γαστρονομία στην Κύπρο.

Τα κριτήρια αξιολόγησης βασίζονται σε αντίστοιχους κορυφαίους θεσμούς του εξωτερικού και τα εστιατόρια βαθμολογούνται για τις επιδόσεις τους: Γευστικό αποτέλεσμα / Επαγγελματισμός και δημιουργικότητα του σεφ / Έμφαση σε ποιοτικές πρώτες ύλες / Σχέση αξίας - τιμής / Αισθητική χώρου και εξυπηρέτηση. Λαμβάνονται επίσης υπόψη ως επιπλέον προσόντα: Η έμφαση σε βιώσιμες καλλιέργειες φιλικές προς το περιβάλλον / Η υποστήριξη ανθρώπων με επιλογή προς τη χορτοφαγία / Η υποστήριξη ανθρώπων με δυσανεξίες ή διατροφικές ιδιαιτερότητες / Η έμφαση σε ντόπια υλικά και πρώτες ύλες / Οίνος και οινοπνεύματα με έμφαση στον κυπριακό αμπελώνα / Επεξήγηση μενού, γνώση κάβας και προσπάθεια pairing. 

Δώδεκα επώνυμοι γευσιγνώστες από την Κύπρο και την Ελλάδα (δες εδώ ποιοι είναι οι 12 Κριτές του θεσμού) επέλεξαν μετά από ενδελεχή έρευνα 100 εστιατόρια που αντιπροσωπεύουν τη γαστρονομική σκηνή της Κύπρου - από ταβέρνες μέχρι fine dining εστιατόρια. Κατέληξαν σε 70 εστιατόρια και τα επισκέφθηκαν ανώνυμα και απροειδοποίητα, δοκιμάζοντας μια σειρά από αντιπροσωπευτικά πιάτα τους τα οποία βαθμολόγησαν με σταθερά κριτήρια. Η βαθμολογία των κριτών για τα 50 BEST Restaurants τοποθετήθηκε ηλεκτρονικά στο σύστημα του WiZ GUIDE με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης που είχαν οριστεί, και μέσω ειδικού αλγόριθμου ο τελικός μέσος όρος εμφανίστηκε αυτόματα σε κάθε εστιατόριο.

Ο θεσμός 50 BEST Restaurants με επιστημοσύνη, αντικειμενικότητα και διαφάνεια, επιθυμεί να λειτουργήσει ως πυρήνας κινήτρων στην αναβαθμισμένη τοπική βιομηχανία εστίασης και να βοηθήσει στην εξέλιξή της, ώστε η γαστρονομία στο μέλλον να δημιουργήσει υπεραξία για τη χώρα. Την ίδια στιγμή αποφύγουμε τη μόλυνση της διαδικασίας από τακτικές δημοσίων σχέσεων και ευκαιριακές διαδικασίες με sms, τακτικές που λειτουργούν εις βάρος της ποιότητας και των ίσων ευκαιριών προς όλες τις επιχειρήσεις εστίασης.

Η σειρά κατάταξης των 50 BEST Restaurants του WiZ GUIDE ανακοινώθηκε επισήμως στην τελετή απονομής των βραβείων, τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024, στο HILTON.

Στην έντυπη έκδοση που κυκλοφόρησε με την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου (Παραμονή Πρωτοχρονιάς), αλλά και στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε την ίδια μέρα στο WiZ Guide, τα 50 βραβευμένα εστιατόρια εμφανίζονται με αλφαβητική σειρά.

Χορηγοί των 50 BEST Restaurants: Τράπεζα Κύπρου, Acqua Panna, S.Pellegrino, κρασί Παπαγιαννάκος, Petrolina.