ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η εμπνευσμένη ομιλία του σεφ Αντρέα Άντωνα στα «WiZ 50 Best Restaurants»

WIZ TEAM

Ο δις βραβευμένος με αστέρι Michelin Κύπριος σεφ Ανδρέα Άντωνα, ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο ως προσκεκλημένος του θεσμού «WiZ 50 Best Restaurants», απονέμοντας μάλιστα το βραβείο στο Καλύτερο Εστιατόριο της Κύπρου, το LPM, στην αρχή της τελετής βράβευσης έκανε μια εμπνευσμένη ομιλία με θέμα «Culinary art, the ingredients of the success».

Αφού ξεκίνησε εξιστορώντας την πορεία του και το πώς προέκυψε η μεγάλη του αγάπη για τη μαγειρική, στη συνέχεια αναφέρθηκε στις διάφορες συνεργασίες του με εστιατόρια και σεφ στο εξωτερικό, αλλά και την Αγγλία, όπως επίσης και στο άνοιγμα των δύο εστιατορίων του, για τα οποία έχει βραβευτεί με αστέρι Michelin. «Το να κερδίσεις ένα Michelin Star στην Αγγλία είναι πολύ δύσκολο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο σεφ Άντωνα αναφέρθηκε επίσης στη συμμετοχή της Αγγλίας στον διεθνή διαγωνισμό Bocuse d'Or, και στο πόσο σημαντικά πράγματα γίνονται εκεί, λέγοντας συγκεκριμένα πως αυτά που δημιουργούν οι σεφ σε αυτό τον σπουδαίο διαγωνισμό, σε εμάς έρχονται δύο με τρία χρόνια αργότερα. Η εν λόγω αναφορά έγινε έτσι ώστε να τονιστεί η σπουδαιότητα της γνώσης στο επάγγελμα του σεφ, τόσο για τον ίδιο προσωπικά όσο και για τους νέους σεφ που αποφασίζουν να μπουν σε αυτή τη δουλειά.

Ως πολύπειρος σεφ που είναι, δεν έχασε μάλιστα την ευκαιρία να δώσει μια συμβουλή σε όλους όσοι ήταν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μαρίνας Αγίας Νάπας και ειδικά στους σεφ που έχουν φιλοδοξίες, λέγοντάς τους χαρακτηριστικά «προγραμματίστε την καριέρα σας, αφού το πάθος δεν είναι το μόνο που χρειάζεστε. Χρειάζεται επίσης πειθαρχία, επιμονή και υπομονή. Στον δικό μας κλάδο χρειάζονται τουλάχιστον δέκα χρόνια σκληρής δουλειάς από την αρχή του ταξιδιού μέχρι να γίνεις τελικά ‘master’, στα οποία όμως θα πρέπει να θυμάσαι ότι είναι σημαντικό επίσης να πατάς γερά στη γη. Προσωπικά, όταν μου λέει ένας πελάτης ότι το φαγητό που του έχω προσφέρει είναι το καλύτερο που έχει δοκιμάσει ποτέ, πραγματικά δεν με νοιάζει. Αυτό που με νοιάζει ως σεφ είναι καθημερινά να γίνομαι καλύτερος στη δουλειά μου και να μαθαίνω».

Μίλησε επίσης για τη σημαντικότητα του να πιστεύεις στον εαυτό σου και να έχεις αυτοπεποίθηση, κάτι το οποίο όπως είπε προκύπτει από την κατάκτηση της γνώσης, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων που πρέπει να χρησιμοποιείς στην κουζίνα σου όταν μαγειρεύεις σε ένα τόσο ψηλό επίπεδο. «Είσαστε τυχεροί στην Κύπρο γιατί με ένα τόσο καλό κλίμα μπορείτε να παράγετε τα πάντα και να τα χρησιμοποιείτε στις κουζίνες σας».

Όντας βραβευμένος με Michelin, δεν έχασε την ευκαιρία να πει κλείνοντας δυο λόγια και για αυτό τον θεσμό. Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στους επαγγελματίες της εστίασης (εστιάτορες, σεφ κλπ), είπε: «Όλοι εσείς σε αυτή την αίθουσα πρέπει να γίνετε η κινητήριος δύναμη έτσι ώστε να έρθει το Michelin Guide στο νησί. Ξέρετε, τo Michelin Guide θέλει να έρθει εδώ, αφού γι’ αυτούς είναι business. Η δική σας πρόκληση είναι να τους πείσετε να έρθουν!», δίνοντας μάλιστα ως παράδειγμα προς μίμηση αυτό της Ουγγαρίας, η οποία μέσα σε 7-8 χρόνια έκανε θαύματα στον τομέα της γαστρονομίας, χάρη και στην κρατική υποστήριξη.

Δείτε παρακάτω ολόκληρη την εμπνευσμένη ομιλία του σεφ Ανδρέα Άντωνα.