ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Όροι Ανάδειξης

WIZ TEAM

Το WiZ Guide, ο κορυφαίος οδηγός διασκέδασης, σε μια προσπάθεια όσο το δυνατόν αντικειμενικότερης χαρτογράφησης της ανερχόμενης γαστρονομίας στην Κύπρο, ανακοινώνει τη διοργάνωση του θεσμού «50 Best Restaurants».

Στο πλαίσιο αυτό, 12 επώνυμοι κριτές δοκιμάζουν μυστικά και απροειδοποίητα δεκάδες εστιατόρια για να καταλήξουν στα 50 καλύτερα της Κύπρου.

Κριτήρια βαθμολογίας

Οι κριτές του WiZ ψάχνουν όλο τον χρόνο τα 50 καλύτερα εστιατόρια της Κύπρου με βάση:
-       Γευστικό αποτέλεσμα
-       Επαγγελματισμό  σάλας και δημιουργικότητα του σεφ
-       Έμφαση σε ποιοτικές πρώτες ύλες
-       Σχέση αξίας - τιμής
-       Αισθητική χώρου και εξυπηρέτηση

Επιπλέον προσόντα που κρίνονται:
-       Η έμφαση σε βιώσιμες καλλιέργειες φιλικές προς το περιβάλλον
-       Η υποστήριξη ανθρώπων με επιλογή προς την χορτοφαγία
-       Η υποστήριξη ανθρώπων με δυσανεξίες ή διατροφικές ιδιαιτερότητες
-       Η έμφαση σε ντόπια υλικά και πρώτες ύλες
-       Οίνος και οινοπνεύματα με έμφαση στον κυπριακό αμπελώνα
-       Επεξήγηση μενού, γνώση κάβας και προσπάθεια για οινικό συνδυασμό

Επίσκεψη
Οι κριτές κατά τη διάρκεια του χρόνου επισκέπτονται τα εστιατόρια χωρίς να τα προειδοποιήσουν για τον λόγο της επίσκεψης, και πληρώνουν τον λογαριασμό. Το WiZ ενθαρρύνει του κριτές να κάνουν τις κρατήσεις στα υπό κρίση εστιατόρια με διαφορετικό από το δικό τους όνομα. Το WiZ καλύπτει τα έξοδα των δείπνων/γευμάτων των κριτών.

Διαφάνεια
Η βαθμολογία των εστιατορίων καταχωρείται ψηφιακά και διατηρείται ως αρχείο.

Τα υπό κρίση εστιατόρια
Η λίστα με τα υπό κρίση εστιατόρια καταρτίζεται από την ομάδα του WiZ, λαμβάνοντας υπόψιν και τα σχόλια / βαθμολογίες των αναγνωστών του. Η ομάδα των κριτών μπορεί ανά πάσα στιγμή να προτείνει εστιατόρια για να ενταχθούν στην λίστα των υπό κρίση εστιατορίων. Νοείται πως τα υπό κρίση εστιατόρια είναι περισσότερα από πενήντα.

Αντικειμενικότητα
Οι κριτές έχουν δεσμευτεί πως δεν επισκέπτονται εστιατόρια με τα οποία έχουν οποιανδήποτε επαγγελματική σχέση ή/και έχουν φιλική σχέση με την ιδιοκτησία ή τον σεφ. Σε αυτή την περίπτωση οι κριτές δηλώνουν κώλυμα σύγκρουσης συμφέροντος.

Η σειρά των 10 πρώτων
Τα πρώτα δέκα σε βαθμολογία εστιατόρια κρίνονται δεύτερη φορά από διαφορετικό κριτή για να καταρτισθεί η τελική τους βαθμολογία και η σειρά κατάταξης.

Η βάση αξιολόγησης
Όλα τα 50 καλύτερα εστιατόρια μέσα από τον διαγωνισμό είναι για το WiZ τα καλύτερα της χώρας ανάμεσα από 3000 επιχειρήσεις εστίασης που έχει καταχωρημένες το WiZ Guide στη λίστα του. Ανεξαρτήτως κατάταξης τα 50 καλύτερα βρίσκονται στη λίστα επειδή έχουν πείσει του κριτές για την υψηλή τους ποιότητα. Σκοπός του θεσμού των WiZ 50best restaurants είναι να μπορούν να ενταχθούν στα 50 καλύτερα και παραδοσιακές ταβέρνες αλλά και επιχειρήσεις street food, από τη στιγμή που πληρούν αναλογικά τα κριτήρια του θεσμού.

Η επιλογή των κριτών
Οι κριτές των εστιατορίων είναι επαγγελματίες γευσιγνώστες ή έμπειροι aficionados της βιομηχανίας εστίασης. Έχουν επιλεγεί από το WiZ και για τον επαγγελματικό τους ήθος αλλά και τις παραστάσεις που έχουν αποκτήσει στην πορεία της ζωής τους. Ορισμένοι κριτές έχουν ειδικές παραστάσεις όσον αφορά εξειδικευμένους τομείς της εστίασης (πχ street food) και η ένταξη τους στην ομάδα των κριτών σκοπό έχει την διεύρυνση της βάσης αξιολόγησης των εταιρειών εστίασης.