ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

WiZ 50 Best Restaurants: Πώς βαθμολογήθηκαν τα εστιατόρια και οι όροι ανάδειξης

WIZ TEAM

Ο κορυφαίος οδηγός διασκέδασης WiZ GUIDE με μεγάλη χαρά διοργανώνει τον θεσμό 50 BEST Restaurants, με απώτερο σκοπό την όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη χαρτογράφηση της ανερχόμενης γαστρονομίας στην Κύπρο, δίνοντας κίνητρο για την περαιτέρω εξέλιξή της με διαφάνεια, και τη δημιουργία υπεραξίας για τη χώρα.

Δώδεκα επώνυμοι κριτές από την Κύπρο και την Ελλάδα, μετά από ενδελεχή έρευνα, επέλεξαν αρχικά 100 εστιατόρια που αντιπροσωπεύουν τη γαστρονομική σκηνή της Κύπρου, ανεξάρτητα από το είδος της κουζίνας τους, από ταβέρνες μέχρι fine dining εστιατόρια, και με εποικοδομητικές συζητήσεις κατέληξαν σε μια short list με 70 εστιατόρια. Οι κριτές από το περασμένο καλοκαίρι δοκίμασαν ανώνυμα και απροειδοποίητα μια σειρά από αντιπροσωπευτικά πιάτα αυτών των εστιατορίων και βαθμολόγησαν με σταθερά κριτήρια, δημιουργώντας την απόλυτη λίστα κυπριακών εστιατορίων για το 2022.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 WiZ 50 Best Restaurants 2022: Αυτά είναι τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια της Κύπρου

Τα κριτήρια είναι βασισμένα σε αντίστοιχους κορυφαίους θεσμούς του εξωτερικού, με τους οποίους το WiZ GUIDE ήρθε σε επαφή και εισέπραξε τεχνογνωσία, και έχουν ως βάση τα: Γευστικό αποτέλεσμα / Επαγγελματισμός και δημιουργικότητα του σεφ / Έμφαση σε ποιοτικές πρώτες ύλες / Σχέση αξίας - τιμής / Αισθητική χώρου και εξυπηρέτηση. Επιπλέον προσόντα των εστιατορίων που κρίθηκαν ήταν: Η έμφαση σε βιώσιμες καλλιέργειες φιλικές προς το περιβάλλον / Η υποστήριξη ανθρώπων με επιλογή προς τη χορτοφαγία / Η υποστήριξη ανθρώπων με δυσανεξίες ή διατροφικές ιδιαιτερότητες / Η έμφαση σε ντόπια υλικά και πρώτες ύλες / Οίνος και οινοπνεύματα με έμφαση στον κυπριακό αμπελώνα / Επεξήγηση μενού, γνώση κάβας και προσπάθεια pairing. 

Η βαθμολογία των κριτών τοποθετήθηκε ηλεκτρονικά στο σύστημα του WiZ GUIDE που έχει δημιουργηθεί με ειδικό αλγόριθμο γι’ αυτό τον σκοπό και με βάση τις παραμέτρους που είχαν οριστεί ο τελικός μέσος όρος εμφανίστηκε για κάθε εστιατόριο αυτόματα. Μέσα από αυτή τη μεθοδολογία αναδείχθηκαν τα 50 BEST Restaurants.

Στόχος του νέου θεσμού των 50 BEST Restaurants, είναι η δημιουργία κινήτρων στη συνεχώς αναβαθμισμένη τοπική βιομηχανία εστίασης που στηρίζονται στην επιστημοσύνη, την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια. Επιθυμούμε διακαώς να αποφύγουμε τη μόλυνση της διαδικασίας από τακτικές δημοσίων σχέσεων αλλά και ευκαιριακές διαδικασίες με sms, οι οποίες λειτουργούν εις βάρος της ποιότητας και των ίσων ευκαιριών προς όλες τις επιχειρήσεις εστίασης.

Στην έντυπη έκδοση των 50 BEST Restaurants του WiZ GUIDE, που διανέμεται με την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023), τα βραβευμένα εστιατόρια εμφανίζονται με αλφαβητική σειρά.

Η σειρά κατάταξης των 50 BEST Restaurants θα ανακοινωθεί επισήμως στην τελετή απονομής των βραβείων στις 30 Ιανουαρίου 2023, στο The Event Center Μαρίνας Αγίας Νάπας. Η σειρά κατάταξης των 10 TOP Restaurants είναι αποτέλεσμα μιας δεύτερης μυστικής δοκιμασίας από διαφορετικό κριτή.

Πριν την απονομή των βραβείων και στο πλαίσιο των προσπαθειών αναβάθμισης της βιομηχανίας εστίασης, ο προσκεκλημένος του θεσμού βραβευμένος σεφ με δυο αστέρια Michelin, Ανδρέας Άντωνα, θα δώσει διάλεξη/παρουσίαση στους βραβευθέντες με θέμα τις διεθνείς τάσεις εστίασης και τους τρόπους αναβάθμισης των επιχειρήσεών τους.

Χορηγοί των 50 BEST Restaurants: Τράπεζα Κύπρου, Acqua Panna, San Pellegrino, Nico Lazaridi Winery, Epic, Petrolina.

* Τα 50 BEST Restaurants εμφανίζονται με αλφαβητική σειρά. Η σειρά κατάταξης θα ανακοινωθεί επισήμως στην τελετή απονομής των βραβείων στις 30 Ιανουαρίου 2023.