ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έξι χώροι στην Κύπρο που μας υπενθυμίζουν ότι είμαστε νησιώτες

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

«Συχνά ξεχνάμε ότι ζούμε σε νησί», θυμάμαι να μου λέει ένας φίλος, εννοώντας προφανώς πως δεν έχουμε την κουλτούρα που συνήθως χαρακτηρίζει τους νησιώτες.

Όντως, παρόλο που ως τόπος δεν έχουμε τη γραφικότητα των νησιών της Ελλάδας και ως άτομα δεν μας χαρακτηρίζει η νοοτροπία εκείνων των ανθρώπων, εντούτοις θα έπρεπε ίσως να νιώθουμε περισσότερο νησιώτες, από την άποψη ότι ζούμε σε μια χώρα της οποίας οι πέντε από τις έξι επαρχίες φλερτάρουν με τη θάλασσα, συν ότι το συνολικό μήκος της ακτογραμμής της είναι μόλις 772χλμ.

Εντάξει, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα για να πεις πχ αυτό το μαγαζί πληροί τα κριτήρια ενός χώρου που βρίσκεται σε νησί, αλλά κάποιοι χώροι είναι λίγο πιο «νησιώτικοι» και λίγο πιο «κυπριακοί», τουλάχιστον στα δικά μου μάτια και με το δικό μου, καθαρά υποκειμενικό κριτήριο. Κυρίως, θα έλεγα, είναι τα vibes που εκπέμπουν, η αύρα των ανθρώπων τους, η ανεμελιά και η χαλαρότητα που αποπνέουν, η αισθητική ιδιοκτητών και θαμώνων και η αυθεντικότητα των γεύσεων ή ό,τι άλλο προσφέρουν.

Οπότε, κατά κάποιον τρόπο, «νησιώτικο» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα μαγαζί που σου δημιουργεί παρόμοια συναισθήματα με αυτά που ένοιωσες την τελευταία φορά που είχες επισκεφτεί ένα νησί σε κάποιο από τα συμπλέγματα της νησιώτικης Ελλάδας, άσχετα αν αυτό βρίσκεται στην παραλιακή Κύπρο.

Προσπαθώντας λοιπόν να σκεφτώ ποια μαγαζιά με κάνουν να αγαπώ περισσότερο τον τόπο μας, σε ποια στέκια θέλω να επιστρέψω ξανά και ξανά, πού νοιώθω άνετα, ενίοτε νοσταλγώντας την (αρκετά πιο αυθεντική) Κύπρο του παρελθόντος, έφτιαξα μια λίστα με ορισμένα από τα αγαπημένα μου, την οποία άνετα θα μοιραζόμουν και με έναν τουρίστα που θα ζητούσε ενδεχομένως να πάρει δυνατή γεύση από νησιώτικη Κύπρο.

 

Ένα ουζερί, μόλις πέντε μέτρα από τη θάλασσα

Νησί χωρίς ούζο δεν λέει, οπότε στην επόμενή σου επίσκεψη στην Πάφο, κλείσε τραπέζι στο Ouzeri του ξενοδοχείου Almyra. Μόλις μερικά μέτρα από τη θάλασσα, σε ένα cozy εστιατόριο που θυμίζει ταβερνάκι της νησιώτικης Ελλάδας, μπορείς να απολαύσεις νόστιμα θαλασσινά και ψάρια δροσερές σαλάτες, υπέροχα σπιτικά ορεκτικά, αλλά και κρέας, συνοδεύοντας το ούζο, τη μπίρα ή το κοκτέιλ σου. Ενίοτε και με live μουσικές! Εξαιρετικό το σέρβις, πάντα καλό το φαγητό και οι τιμές λογικές, παρά το γεγονός ότι προσφέρει ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα στην Κύπρο.

 

Ένα απάχικο στέκι στα περίχωρα

Κύπρος χωρίς οφτό δεν λέει, οπότε κλείσε τραπέζι στον Πορφύριο, στην Περιστερώνα, για να δοκιμάσεις ένα από τα καλύτερα της πρωτεύουσας. Θα ενθουσιαστείς από τη «χύμα» φιλοσοφία στο σερβίρισμα, με το οφτό και τις πατάτες που έρχονται σε λαδόκολλα, αφού προηγουμένως έχουν ψηθεί με τον παραδοσιακό τρόπο πάνω σε κεραμίδια, αλλά και με όλα τα υπόλοιπα: τα αγγουράκια, τις ντομάτες και το κρεμμύδι που έρχονται άκοπα στο τραπέζι, το φρέσκο καππάρι, το προζυμένιο ψωμί, το παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι και τις «τσακρί» μπύρες. Κυρίως, όμως, θα λατρέψεις το περιβάλλον σε αυτό το απάχικο στέκι, αφού από το 1980 που έκανε την εμφάνισή του μέχρι και σήμερα, το σκηνικό εδώ παραμένει σχεδόν αναλλοίωτο, υπενθυμίζοντάς μας πόσο πιο αυθεντική ήταν η Κύπρος τότε. 

 

Ένα πραγματικό beach bar πάνω στην άμμο

Νησί χωρίς beach bar δεν γίνεται! Και όταν λέμε beach bar, εννοούμε (ή τουλάχιστον αυτό θα έπρεπε να γίνεται) το μέρος εκείνο που βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω στην άμμο, προσφέρει παγωμένα ποτά και ροφήματα, παγωτό, σνακ και δροσιά κάτω από ομπρέλες φτιαγμένες από φύλλα φοινικιάς. Ένα μέρος που σέβεται την παραλία που το φιλοξενεί και την αισθητική του περιβάλλοντα χώρου, τόσο στο κομμάτι της διακόσμησης όσο και με τις μουσικές που επιλέγει να παίζει. Αυτό ακριβώς είναι ο Marcello’s, κάτω από το ξενοδοχείο Melissi στην Αγία Νάπα.

 

Ένα surfhouse στο Softades beach

Νησί χωρίς surfers δεν λέει, οπότε βάλε στο GPS Κίτι και συγκεκριμένα Softades Beach και κατευθύνσου σε μια απόμερη παραλία όπου οι cool τύποι με τα μακριά πολύχρωμα μαγιό καθημερινά δαμάζουν τα κύματα με τις σανίδες τους. Στο Kahuna μπορείς να πας για μαθήματα, ή απλώς για να χαλαρώσεις απολαμβάνοντας καφέ, μπίρα ή ένα σνακ. Συχνά, τα παιδιά κανονίζουν και bbq events ή και parties με DJs ή live bands, όπως αυτό που είναι προγραμματισμένο για τις 19 του Ιούνη (ένα Cuban Beach Party με τους Havana Vitral - διάβασε σχετικά εδώ).

 

Ένα κυπριακό εστιατόριο με συνταγές βγαλμένες από δεφτέρια

Νησί χωρίς παραδοσιακές γεύσεις και συνταγές φτιαγμένες με φρέσκα τοπικά υλικά, δεν λέει. Καλύτερο παράδειγμα από Το Πατρικό δεν θα μπορούσε να υπάρξει για αυτό που προσπαθώ να περιγράψω. Τα τρία αδέρφια Φώκου, μέσω του όμορφου από κάθε άποψη εστιατόριού τους, στην Τερσεφάνου, έχουν καταφέρει την τελευταία δεκαετία να αναδείξουν τις γεύσεις της κυπριακής παράδοσης και της κουζίνας των μανάδων ή των γιαγιάδων μας, μέσα από ευφάνταστα πιάτα, συμβάλλοντας έτσι -με τον πιο ουσιαστικό τρόπο- στην εξέλιξη της κυπριακής γαστρονομίας. Μάλιστα, αυτή την περίοδο, μέσω του «Ʞlassic A la carte Lunch» (κάθε ΣΚ) μάς δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσουμε ξανά πολλά από τα classics της δεκαετούς πορείας του Πατρικού.

(διάβασε περισσότερα εδώ

 

Μια παραδοσιακή ταβέρνα στο κέντρο του χωριού

Κύπρος χωρίς μεζέ σε ένα παραδοσιακό σπίτι με καμάρες και γεύμα ή δείπνο στην αυλή, κάτω από την κληματαριά, δεν λέει. Στον Μουσικό, στη Σωτήρα, θα μεταφερθείς στο παρελθόν, τόσο χάρη στο σκηνικό (ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες), όσο και μέσω των γεύσεων των μεζέδων που βγαίνουν από την κουζίνα: φρέσκο (μαλακό) χαλούμι με θαλασσινό αλάτι, καράολοι σχάρας, οφτό σε πήλινο και τηγανιτές πούλλες (της περιοχής), είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που πάντα σε βοηθούν να δημιουργήσεις όμορφες γευστικές αναμνήσεις στη γραφική αυτή ταβέρνα της αυθεντικής από κάθε άποψη ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου.    

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 12 ΟΜΟΡΦΑ ΣΤΕΚΙΑ ΓΙΑ ΠΟΤΟ ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΗΣ