ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γιάννης Μανιταράς: «Αν θες να πας γρήγορα πας μόνος σου, αν θες να πας μακριά πας με την ομάδα σου»

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Το WiZ συνάντησε τον ταλαντούχο νεαρό Κύπριο σεφ του εστιατορίου Dimora Gastrobar στη Λάρνακα.

Μετά από ένα εξαιρετικό brunch που απολαύσαμε στο νέο αγαπημένο εστιατόριο της πόλης, δοκιμάζοντας πραγματικά πολύ ιδιαίτερες γεύσεις, θελήσαμε να κάνουμε μια κουβέντα με τον σεφ του εστιατορίου, τόσο για να κατανοήσουμε βάσει ποιων παραμέτρων φτιάχνονται τα μενού σε εστιατόρια όπως το Dimora, αλλά και πώς «μετρά» γενικά τα πράγματα ένας νεαρός Κύπριος σεφ στις μέρες μας.

Ποια είναι τα αγαπημένα σου υλικά στην κουζίνα;
Υπάρχουν πολλά υλικά που αγαπώ και χαίρομαι να χρησιμοποιώ στις συνταγές μου. Ξεχωρίζω όμως το πιο σημαντικό από όλα, το αλάτι, αφού χωρίς αυτό κατά την άποψή μου δεν υπάρχει μαγειρική. Επίσης, ξεχωρίζω το λεμονόχορτο, την τρούφα, το σχοινόπρασο και το βούτυρο.

Τα μανιτάρια είναι ένα υλικό που αγαπάς; Τα χρησιμοποιείς στις συνταγές σου; Με βάση το επίθετό σου το λέω…
Τα μανιτάρια είναι ανάμεσα στα αγαπημένα μου υλικά, λόγω και της μεγάλης ποικιλίας που υπάρχει στο είδος. Κάθε μανιτάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαφορετικά σε κάθε συνταγή και αυτό είναι κάτι που το κάνει τόσο ενδιαφέρον ως υλικό.

Θεωρείς πως μέχρι σήμερα έχεις φτιάξει το πιάτο της ζωής σου; Ή έστω ποιο είναι το πιο δυνατό πιάτο που έφτιαξες μέχρι σήμερα;
Σημαδιακό πιάτο για μένα, το οποίο θεωρώ «επίτευγμα», ήταν το πρώτο μου πιάτο που μπήκε σε μενού εστιατορίου στο οποίο δούλευα ως μάγειρας Γ’. Ήταν μια ιδέα την οποία δούλεψα πολύ στο μυαλό μου και όταν κατάφερα να την υλοποιήσω με τη βοήθεια του chef μου και να τη δω γραμμένη στο καινούριο μενού ένιωσα πολύ περήφανος. Το πιάτο ήταν κανελόνι γεμιστό με καπνιστό βοδινό, σερβιρισμένο με αρωματισμένη béchamel με δεντρολίβανο, ρευστό ζελέ μάνγκο, αφρό παρμεζάνας, jus και λάδι μαϊντανού.

Είσαι περισσότερο της εικόνας ή της γεύσης;
Πρωταρχικό ρόλο για μένα παίζει η γεύση. Πάντα προσπαθώ στα πιάτα μου να υπάρχει ισορροπία γεύσεων. Όταν φτιάχνω μια καινούρια συνταγή  ποτέ δεν σκέφτομαι από πριν το στήσιμο. Όταν έχω όλες τις παρασκευές ενός πιάτου έτοιμες, ξεκινώ να υλοποιώ το στήσιμο αλλά μπορεί να το αλλάξω πολλές φορές μέχρι να πάρω την τελική απόφαση. Πλέον ζούμε στην εποχή των social media, έτσι η εικόνα παίζει σημαντικό ρόλο σε ένα πιάτο.

Επόμενος μου στόχος, ο οποίος έχει είδη τροχοδρομηθεί, είναι η αλλαγή του lunch and dinner menu, το οποίο θα παντρέψει μεταξύ τους γεύσεις με τις οποίες μεγαλώσαμε, σε μια μοντέρνα εκδοχή.

Τι είχες κατά νου φτιάχνοντας το μενού στο Dimora;
Ήθελα να φτιάξω ένα μικρό μενού το οποίο θα μπορέσει να καλύψει σχεδόν όλα τα γούστα. Γι’ αυτό τον λόγο και το μενού περιέχει vegetarian-vegan επιλογές, αλλά και κλασικά πιάτα. Επίσης, ήθελα να έχουν μια ιδιαίτερη εικόνα για να χορτάσει πρώτα το μάτι και μετά το στομάχι.

Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο πιάτο στο brunch menu και ποιο στο υπόλοιπο μενού;
Το αγαπημένο μου και πιο δημιουργικό  πιάτο στο brunch είναι τα savoury pancakes, τα οποία περιέχουν μαρμελάδα ντομάτας, μους φέτας, μπέικον και αυγά scrambled και ο λόγος που είναι το αγαπημένο μου είναι γιατί κατά την άποψή μου πέτυχα την ιδανική ισορροπία γεύσεων. Από το υπόλοιπο μενού το αγαπημένο μου είναι το χταπόδι με τη φάβα και τους μελιντζανοκεφτέδες.

Διάβασε επίσης: 5 εξαιρετικοί λόγοι γιατί να πάτε στο Dimora για brunch!

Τι έχει το Dimora ως εστιατόριο που ενδεχομένως δεν το είχε κάποιο άλλο μαγαζί που έχεις δουλέψει;
Το Dimora είναι ένα από τα πιο όμορφα αισθητικά εστιατόρια που έχω δουλέψει, λόγω του ότι στεγάζεται σε αρχοντικό σπίτι και συνδυάζει παλιά με μοντέρνα αρχιτεκτονική, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Επίσης, η επικοινωνία και ο αλληλοσεβασμός που υπάρχει μεταξύ του προσωπικού και της διοίκησης παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εστιατορίου.

Ποια είναι τα πλάνα σε σχέση με το εστιατόριο για το άμεσο μέλλον;
Επόμενος μου στόχος, ο οποίος έχει είδη τροχοδρομηθεί, είναι η αλλαγή του lunch and dinner menu, το οποίο θα παντρέψει μεταξύ τους γεύσεις με τις οποίες μεγαλώσαμε, σε μια μοντέρνα εκδοχή.

Πόσο απαιτητικός είναι ο κόσμος στις μέρες μας; Τι είδους απαιτήσεις έχουν;
Ο κόσμος λόγω και των social media έχει γίνει πιο απαιτητικός και πιο μελετημένος σε σχέση με το φαγητό. Πλέον θέλει να δοκιμάζει νέες γεύσεις και νέες ιδέες και να ξεφεύγει από εκείνα που έχει συνηθίσει. Σημαντικό είναι και να ικανοποιούμε τις vegetarian-vegan τάσεις, δίνοντας δημιουργικές επιλογές.

Τι προσωπικούς στόχους έχεις; Πού βλέπεις τον εαυτό σου σε 10 χρόνια από σήμερα;
Ο μεγαλύτερος μου προσωπικός στόχος είναι καθημερινά να μαθαίνω και κάτι καινούργιο για το μεγάλο κεφάλαιο που ονομάζεται μαγειρική. Αν το σκεφτείς, αν μαθαίνεις ένα πράγμα κάθε μέρα, σύνολο είναι 365 καινούργια πράγματα τον χρόνο. Αυτή είναι μια πρόταση που χρησιμοποιώ καθημερινά και μου δίνει κίνητρο. Σε 10 χρόνια από σήμερα θέλω να δω τον εαυτό μου έναν πιο ολοκληρωμένο μάγειρα, με περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες.

Και πόσο θα έλεγες ότι έπιασες τους στόχους σου αν κοιτάξεις δέκα χρόνια πίσω στο παρελθόν;
Θεωρώ ότι κάλυψα ένα μεγάλο κομμάτι των στόχων μου, γιατί πάντα έλεγα πώς θέλω να δημιουργώ τα δικά μου μενού, με το δικό μου φαγητό, τις δικές μου ιδέες και να έχω τη δική μου ομάδα με την οποία θα πορεύομαι και να εξελίσσομαι. Αν θες να πας γρήγορα, πας μόνος σου. Αν θες να πας μακριά, πας με την ομάδα σου.