ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γιατί η μπίρα… θέλει HUMOR

ΜΑΡΙΑ ΦΑΝΤΗ

Της Μαρίας Φάντη

Μπίρα στο χέρι χειμώνα-καλοκαίρι… ένα motto που πολλοί ακολουθούν αφού χωρίς καμία αμφιβολία, η μπίρα είναι το πιο παρεΐστικο ποτό, αλλά και το πιο δροσιστικό. Αυτό συνέβη και για την ομάδα πίσω από την μπίρα HUMOR, που εκτιμούσε από παλιά τις καλές craft μπίρες αφού για πολλά χρόνια έφτιαχνε και έπινε τη δική τους μπίρα στο σπίτι. Η λατρεία που από χόμπι έγινε μια μικρή ζυθοποιία, η οποία, μετά από το ταξίδι 3 χρόνων που ξεκίνησε ο Σωτήρης και η παρέα του, λειτουργεί με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και με δυνατότητα παραγωγής σχεδόν στις 100 χιλιάδες λίτρα τον χρόνο. Το wiz ήθελε να ανακαλύψει περισσότερα για την μπίρα που κρύβεται πίσω από τη HUMOR, έτσι επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο και μιλήσαμε με τους δημιουργούς της.

Πότε και πώς ξεκινήσατε;
Κατ’ αρχάς να πω ότι είμαστε μια ομάδα πολύ καλών φίλων που από παλιά εκτιμούσαμε την καλή craft μπίρα και για πολλά χρόνια φτιάχναμε και πίναμε τη δική μας μπίρα στο σπίτι. Μερικοί από την ομάδα μας προχωρήσαμε το χόμπι αυτό… Αποφασίσαμε να το μελετήσουμε πιο σοβαρά και έτσι επισκεφτήκαμε αρκετά μικροζυθοποιεία στο εξωτερικό και παρακολουθήσαμε σχετικά σεμινάρια. Κάπως έτσι το 2016 αποφασίσαμε να αγοράσουμε μιας πολύ μικρής κλίμακας επαγγελματικό εξοπλισμό και να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε μπίρα σε πιο ελεγχόμενες και ακριβείς συνθήκες. Το «πείραμα» πέτυχε. Μπορούσαμε πλέον να φτιάξουμε ωραίες μπίρες με πιο σωστές τεχνικές. Έτσι αποφασίσαμε να φτιάξουμε το δικό μας μικροζυθοποιείο. Το 2018 σχεδιάσαμε το ζυθοποιείο μας και 1 χρόνο μετά λειτουργούμε πλήρως με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και με δυνατότητα παραγωγής κοντά στις 100 χιλιάδες λίτρα τον χρόνο.

Ποια είδη μπίρας έχετε;
Προς το παρόν έχουμε 3 είδη μπίρας: Μια ελαφρώς αρωματική Pilsner, μια Weiss (σιταρένια) και μια India Pale Ale (ΙΡΑ).

Ποιες οι διαφορές μεταξύ τους;
Κάθε είδος μπίρας είναι διαφορετικό. Οι βύνες που χρησιμοποιούνται, οι λυκίσκοι, οι μαγιές αλλά ακόμη και η διαδικασία παραγωγής τους είναι διαφορετικές. Άρα και το τελικό προϊόν είναι διαφορετικό ως προς το χρώμα, το άρωμα, τη γεύση, την επίγευση και τον αλκοολικό βαθμό. Συγκεκριμένα η HUMOR ΙΡΑ είναι έντονα αρωματική (αρώματα πεύκου και κιτροειδών) και με σχετικά υψηλό βαθμό πικράδας. Η HUMOR Weiss αφήνει ελαφριά γλυκάδα με ελαφρύ άρωμα μπανάνας και γαρύφαλλου ενώ η HUMOR Pilsner είναι μέτριας πικράδας μπίρα με διακριτικά αρώματα λουλουδιών.

Έχετε σκοπό να προσθέσετε και άλλα είδη;
Ναι, σίγουρα. Ήδη ετοιμάζουμε το τέταρτό μας είδος, μια ελαφριά, αρωματική American Pale Ale (APA) που θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό, αλλά νομίζω ότι ποτέ δεν θα σταματήσουμε να βγάζουμε καινούριες μπίρες.

Θα θέλατε να επεκταθείτε και σε άλλα είδη ποτών;
Προς το παρόν θα επικεντρωθούμε στην μπίρα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι σού επιφυλάσσει το μέλλον. :)

Πώς εμπνευστήκατε το όνομά σας; Ποιες ήταν οι επιλογές σας;
Η αλήθεια είναι ότι σκεφτήκαμε δύο τρεις άλλες επιλογές εκτός από το HUMOR, αλλά στην πραγματικότητα μάς εκφράζει τόσο πολύ η λέξη χιούμορ, που από τη στιγμή που προέκυψε (thank you, Τέλη) δεν υπήρχε άλλη επιλογή.

Οι Κύπριοι δύσκολα αλλάζουν συνήθειες και τα standard τους. Πώς έχουν αγκαλιάσει τις μπίρες σας;
Εδώ θα διαφωνήσω μαζί σου. Οι Κύπριοι είμαστε πλέον πολύ δεκτικοί σε νέες συνήθειες και νέα προϊόντα. Μάλιστα είμαστε πιο επιλεκτικοί από ποτέ στην ποιότητα των προϊόντων που αγοράζουμε και εκτιμούμε ιδιαίτερα το καλό φαγητό και το καλό ποτό. Οι μπίρες μας όντας φρέσκες και απαστερίωτες, ανήκουν στην κατηγορία του φρέσκου και ποιοτικού εγχώριου προϊόντος που το κοινό δοκιμάζει γενικότερα. Μπορώ να πω ότι συναντήσαμε πολύ θετική ανταπόκριση από τον κόσμο, ο οποίος έχει αγκαλιάσει τις HUMOR θερμά και ήδη αποκτήσαμε κοινό που μάς τιμά πιστά.

Πώς αποφασίσατε να εισέλθετε σε αυτή τη βιομηχανία/αγορά;
Εκτός από το πάθος μας για ωραίες craft μπίρες είδαμε το μεγάλο κενό που υπήρχε (και ακόμα υπάρχει) στην κυπριακή αγορά για τοπικές φρέσκες μπίρες. Υπάρχουν στην Κύπρο και άλλα μικροζυθοποιεία αλλά δεν είναι αρκετά. Για το μέγεθος της Κύπρου θεωρώ ότι έπρεπε να υπάρχουν κάπου 6-7 για να καλύψουν τις ανάγκες μας σε φρέσκα απαστερίωτη craft μπίρα.

Κάνετε εξαγωγή;
Όχι προς το παρόν, αν και αυτό είναι στα άμεσα σχέδιά μας.

Από ποια σημεία μπορούμε να προμηθευτούμε την μπίρα σας;

Όλα τα σημεία όπου κάποιος μπορεί να βρει τις μπίρες μας, υπάρχουν στην ιστοσελίδα μας, www.humorbeer.com. Μπορείτε να προμηθευτείτε από διάφορα εστιατόρια και χώρους αλλά και από διάφορες κάβες ποτών.

Τα εστιατόρια και τα μπαρ είναι:

Art Cafe 1900
Artisan BurgerBar
Bacchus Restaurant Cafe
Barbacoa BBQ
BEologie Deli - Organic + Health Store
BOHO Bar Restaurant
Bono Bar & Restaurant
BrewFellas
Brothers Bar & Grill
Cargo Food Bar
Casale Panayiotis Traditional Village Hotel & Spa
Paradisos Beach Venue
Patio
Moondogs
Coffeeshop 29
Dino Art Cafe
Dino Bistro Cafe
Ermou 261
Fat Fish Restaurant
Finders Grill Bar
Food Park City
Frequency cafe
Gonzo Bar n Grill
Kafeneio To Leoforeio
Kafeney
Kαφές στην χοβολή
Mad burger
Malthouse Beer n Food
Mpriki Cafe - Bar
Oliver's Kitchen
Omikron Brunch
Oniro By The Sea
Pub Fiction Bar & Grill
Serial Griller, Bar & Grill
Seven Monkeys Bar
Syntrofia
The Brewery
The New Horizon Pub
The Old Fishing Shack Pub
The White Hart Pub
The Winery
The Wooden Pub 1
The Wooden Pub 2
To Kipriakon
Vino Cultura
Wine bar 1725
Γευσηκλέους 62
Εστιατόριο Μπέμπα
Ζανέττος Κυπριακή Ταβέρνα
Καφενείο ο Πλάτανος
Πάλαι Ποτέ Καφέ-Μπάρ
Το Γιοφύρι
Το Ταβερνείον του Αγρότη

Ξανθιά ή μαύρη;
Εξαρτάται από την ώρα και τη διάθεση. Η αλήθεια είναι ότι συνήθως προτιμώ τις καστανοκόκκινες. :)

Ποιος είναι ο στόχος σας για τα επόμενα χρόνια;
Ο στόχος μας είναι να φτιάχνουμε πάντα ποιοτικές μπίρες που θα τις βρίσκει ο κόσμος εύκολα σε όλη την Κύπρο. Επίσης ελπίζουμε κι εμείς να συνεισφέρουμε (μαζί με τα υπόλοιπα εγχώρια μικροζυθοποιεία) στην ανάπτυξη της ζυθογνωσίας και της κουλτούρας που ήδη έχει αρχίσει να δημιουργείται στη χώρα μας, γύρω από την ποιοτική κυπριακή(και όχι μόνο) craft μπίρα.

Ποιο είναι το καλύτερο συνοδευτικό με την μπίρα;
Αυτό είναι μεγάλο κεφάλαιο. Οι μπίρες συνδυάζονται με πολύ μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων και κάθε είδος μπίρας συνδυάζεται με διαφορετικά φαγητά. Για παράδειγμα μπορείς να συνδυάσεις άριστα τη Weiss με ελαφριές σαλάτες, ελαφριά τυριά ή κοτόπουλο, ενώ με την ΙΡΑ (που έχει έντονα αρώματα και πικράδα) μπορούν να συνδυαστούν πικάντικα φαγητά. Για παράδειγμα η μεξικάνικη και η ασιατική κουζίνα, πλούσια μπέργκερ ή ακόμη κόκκινο κρέας στη σχάρα, είναι τέλειοι συνδυασμοί για μια αρωματική IPA. Είναι πάρα πολλά τα είδη της μπίρας και άπειροι οι συνδυασμοί που μπορείς να κάνεις.