ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η ακτογραμμή της Πάφου έχει… υπέροχη γεύση

ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΤΣΕΛΕΠΟΣ

Τι Μαϊάμi, τι ΠΑΦιάμι… Όλα τα στέκια που μπορούν να μετατρέψουν σε αξέχαστες γευστικές αναμνήσεις τις εξορμήσεις σας στην Κάτω Πάφο!

Η αναβάθμιση της Πάφου από πλευράς υποδομών, πανεπιστημιακών σχολών και ο γενικότερος καλλωπισμός της, ναι μεν δημιουργεί μια αισιόδοξη δυναμική για όλη την πόλη, αλλά την ίδια στιγμή δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια από τις ομορφότερες, αν όχι την ομορφότερη -σίγουρα πάντως την πιο γραφική- παραλιακή πόλη του νησιού.

Το παραλιακό μέτωπο (βλ. Κάτω Πάφος), πέραν της περιοχής που φιλοξενεί τα πλείστα ξενοδοχεία της πόλης και άρα αποτελεί πόλο έλξης των τουριστών, αποτελούσε ανέκαθεν σημείο αναφοράς και για τους ντόπιους. Ο μεγάλος παραλιακός πεζόδρομος, το λιμανάκι, το Κάστρο, ο Φάρος, τα Μπάνια, οι άλλοι αρχαιολογικοί χώροι, αλλά και τα νέα έργα, όπως η υπέργεια πεζογέφυρα και τα διάσπαρτα έργα τέχνης στην ακτογραμμή, αναδεικνύουν την περιοχή!

Τα παφίτικα παραλιακά vibes πλέον συνδυάζουν ιστορικότητα με κοσμοπολίτικο αέρα και το παραλιακό μέτωπο αποτελεί πλέον ένα θελκτικό προορισμό για all day living ντόπιων και ξένων.

Διάβασε επίσης: Δεν είναι η Tribeca, δεν είναι το Soho… είναι η Πάφος

Εμείς μαζέψαμε σε έναν οδηγό, αρκετά μαγαζιά που εμπλουτίζουν τα παφίτικα vibes!

Ξεκινώντας από την ανατολική άκρη της παραλίας της Γεροσκήπου, ξεχωρίζει το Cabana Beach Bar. Οι ιδιοκτήτες του δημιούργησαν ένα beach bar με δική του κουλτούρα παραλίας, όπου ο κόσμος αφήνεται στις ξεχωριστές εμπειρίες που του προσφέρουν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αν πάλι είσαι πιο ρομαντικός, στην άλλη άκρη της παραλίας, ο Riccos είναι εκεί για πάνω από 40 χρόνια και ο ίσκιος της πλούσιας βλάστησης δημιουργούν ένα χαλαρό σκηνικό για αιώρα και μπύρες!


Cabana Beach Bar

Κατά μήκος της ακτογραμμής, αρκετά ξενοδοχεία φιλοξενούν εστιατόρια και μπαρ που πέραν των δικών τους αναγκών, κάποια από αυτά αποτελούν πόλο έλξη και για τους ντόπιους. Το Akakiko με την ασιατική κουζίνα του και το Ellinikon με το πλούσιο ελληνικό του μενού, στο Ivi Mare Hotel, αποτελούν σταθερή αξία, ενώ το Immenso στο ξενοδοχείο Amavi Hotel, πέραν της απρόσκοπτης θέας, προσφέρει ασιατικές γεύσεις από τον Michelin-star σεφ του.

Κινούμενοι παράλληλα με τη θάλασσα και τον παραλιακό πεζόδρομο, το Ουζερί του ξενοδοχείου Αλμύρα αποτελεί με διαφορά το πιο πολυσύχναστο εστιατόριο ξενοδοχείου για πάνω από μια δεκαετία. Η απλή μεσογειακή του κουζίνα, με τις διαλεκτές πρώτες ύλες, το νησιώτικο περιβάλλον με τους διαλεκτούς μουσικούς του και η αύρα δίπλα στη θάλασσα σε ταξιδεύουν σε ένα ατέλειωτο καλοκαίρι! Την ίδια στιγμή, στο Αλμύρα, δίπλα στην ντιζαινάτη σκούρα πισίνα, ο Νotios προσφέρει μια μεσογειακή-ασιατική fusion κουζίνα με θέα το κάστρο και παφίτικο ηλιοβασίλεμα.


Ouzeri

Δίπλα, στο ξενοδοχείο Annabelle, το ανανεώμενο Mediterraneo προσφέρει ιταλική κουζίνα με φρέσκες πρώτες ύλες και χαλαρό περιβάλλον. Για όσους ξενυχτάνε –και όχι μόνο–, ο Ouranos προσφέρεται για ποτό με ηλιοβασιλέματα και φόντο το γραφικό λιμανάκι. Ειδικά όταν στα πλήκτρα είναι ο σταρ Ευθύβουλος Θεοχάρους και οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι καλλιτέχνες, το κέφι ανεβαίνει κατακόρυφα.

Αν πάλι ψάχνεις ένα χαλαρό μέρος να αράξεις με all day επιλογές καφέ, φαγητού, ποτού και θέα στο παφίτικο γαλάζιο τότε η θρυλική μπουάτ (στο λιμανάκι πριν το κάστρο), τα Μπάνια (στο ομώνυμο σημείο) το ανανεωμένο Pinguino Café (που είναι πιστοποιημένο για επιλογές χωρίς γλουτένη), αλλά και το Mar Bianco (σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα), προσφέρονται.


Porto Bello

Οι αφίξεις του Suites 48, που πέραν των all day επιλογών του προσφέρει άπλετο χώρο για παιδιά και φιλοξενία παντός είδους πάρτι και το ανακαινισμένο και ντιζαϊνάτο πλέον Alea café lounge bar (σε προνομιούχα θέση στον παραλιακό πεζόδρομο), που προσφέρει από brunch μέχρι βραδινά DJ sets, εμπλούτισαν τις all day επιλογές για όλα τα γούστα.

Φυσικά, για all day επιλογές και ειδικά τώρα το καλοκαίρι, αφού διαθέτει δική του παραλία, είναι το νέο talk of the town Antasia Beach Club. Με πρωτοποριακή αρχιτεκτονική και σχεδιασμό το καμπυλωτό κέλυφος, διαμπερές, προσφέρει απαράμιλλη θέα ουρανού και θάλασσας και δεσπόζει στο μέσο περίπου του παραλιακού πεζόδρομου. H αύρα του χώρου (άσπρες αποχρώσεις με νότες από το τιρκουάζ της θάλασσας και επενδυμένους τοίχους που παραπέμπουν σε λέπια ψαριού) μεταφέρθηκε και στο μενού που συνδυάζει την ασιατική με την μεσογειακή κουζίνα χρησιμοποιώντας αρκετά ντόπια υλικά.


Windmill

Οι επιλογές για φαγητό είναι πάρα πολλές και καλύπτουν όλες τις ώρες και όλα τα γούστα. Αν μιλάμε για κυπριακή κουζίνα ο Hondros, μια από τις πιο εικονικές ταβέρνες της πόλης για πάνω από 60 χρόνια, προσφέρεται για φαγητό είτε κάτω από την κληματαριά της είτε στο εσωτερικό της όπου αρκετοί τοίχοι είναι ζωγραφισμένοι από τον αείμνηστο καλλιτέχνη Άντη Χατζηάδαμο. Επίσης, το Windmill με το ανανεωμένο μενού πέραν της κυπριακής κουζίνας προσφέρει και άλλες επιλογές, ενώ δεν λέει να μη δεις το ξεχωριστό σερβίρισμα καφέ από τον Χάμπο που παίζει με τη φλόγα!


Theo's Seafood

Σταθερές αξίες της περιοχής αποτελούν τα εστιατόρια Rimini, με μεσογειακό μενού, ψαγμένη κάβα κρασιών και τον μερακλή ιδιοκτήτη του Πανίκο, το Porto Bello που με τη διακόσμηση και το μενού του μεταφέρεσαι σε παραδοσιακή ιταλική τρατόρια και το Cavalinni με επίσης ιταλικό - μεσογειακό μενού και όμορφο al fresco χώρο! Επίσης, το The Lodge με την αφρικανική διακόσμηση και την εξειδίκευση του στο κρέας (και όχι μόνο) επίσης αποτελεί σταθερή επιλογή.

Κατηφορίζοντας προς το λιμανάκι, οι επιλογές του Gourmet Taverna με μεσογειακό μενού και του premium dining Grazie (με ιταλική-μεσογειακή κουζίνα) που φέτος κλείνει 20 χρόνια παρουσίας ικανοποιούν κάθε ουρανίσκο. Αν πάλι περπατάς προς το κάστρο το Sail at the castle, παρόλο που είναι ένα all day spot το μενού του μπορεί να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό. Ειδικά τα βράδια μεταμορφώνεται σε ένα ρομαντικό μέρος για δείπνο πάνω από το νερό.


Antasia

Αν πάλι μιλάμε για κινέζικη - ασιατική κουζίνα fusion το Imperial Chinese (το μεγάλο αδερφάκι του Imperial στη Λευκωσία) συνδυάζει υπέροχες γεύσεις και ωραίο περιβάλλον. Το Chloes Chinese δεν πρόκειται να το προσπεράσεις αφού ο τεράστιος πέτρινος Βούδας του, τα φωτισμένα δεντράκια του και ο ιδιοκτήτης του Πάρης είναι εκεί να σε ταξιδέψουν στην Άπω Ανατολή με τα πιάτα τους και ειδικά με τα γλυκά τους (αξίζει μια παρασπονδία).

Η ψαροταβέρνα Theos Seafood εξελίσσεται συνεχώς και πέραν του φρέσκου ψαριού, προσφέρει πιάτα υψηλής γαστρονομίας και γενικά μια γαστρονομική εμπειρία πάνω από το νερό.  To ανακαινισμένο Ficardo Restaurant & Garden με την πλούσια σε βλάστηση αυλή του και το μεσογειακό μενού του με έμφαση στο κρέας προσφέρει μια όμορφη γαστρονομική εμπειρία. 



Alea


Hondros


Chloes

H τελευταία προσθήκη στην περιοχή από το Αnémi Hotel and Suites είναι το εστιατόριο Néma - Culinary Simplicity. Το μενού στο Néma έχει μεσογειακή ταυτότητα και συνδυάζει τις νόστιμες απλές γεύσεις των ιταλικών πιάτων με διεθνείς επιρροές.

Και παρόλο που είναι Σεπτέμβριος και επίσημα φθινόπωρο, το καλοκαίρι στην Πάφο είναι ατελείωτο (endless summer που λέμε και στο χωριό)! Τα πλείστα -αν όχι όλα από όσα αναφέραμε- παραμένουν ανοικτά όλη τη χρονιά και προσφέρουν ινσταγκραμικά ενσταντανέ με κόκκινα φθινοπωρινά ηλιοβασιλέματα, κεραυνούς και θαλάσσια κύματα, ενώ απολαμβάνεις εξαιρετικές γεύσεις. Γιατί και το χειμώνα η Πάφος προσφέρεται… για εξορμήσεις και αλλαγή σκηνικού!

#pafianontour #santinpafoeneshi