ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σωτήρη, ποιος είναι ο επόμενος στόχος σου;

WIZ TEAM

Μετά τη δέκατη πολύ τιμητική θέση στον διαγωνισμό «The Best Sommelier of the World», που έγινε στο Παρίσι, ο Κύπριος οινοχόος Σωτήρης Νεοφυτίδης έχει θέση ήδη τον επόμενο στόχο του. 

Ποιος θα φανταζόταν ότι ο νεαρός sommelier που τον Δεκέμβριο του 2016 αναδείχθηκε Best Young Sommelier στο νησί, έξι και κάτι χρόνια μετά θα έμπαινε στη δεκάδα με τους δέκα καλύτερους sommelier στον κόσμο.

Μεσολάβησαν φυσικά οι βραβεύσεις «Best Sommelier of Cyprus 2022» στον εγχώριο διαγωνισμό, «Best Balkan Sommelier 2022» στον αντίστοιχο διαγωνισμό που έγινε στο Βελιγράδι, τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και μια πλειάδα επιτευγμάτων σε επαγγελματικό επίπεδο*.

Λίγες μέρες μετά το τέλος του Παγκόσμίου Διαγωνισμού Sommelier στο Παρίσι, μιλήσαμε με τον Σωτήρη Νεοφυτίδη ζητώντας του να μοιραστεί μαζί μας τον επόμενο στόχο του αλλά και τις εντυπώσεις του από τον ανταγωνισμό σε τόσο ψηλό επίπεδο.

Διάβασε επίσης: Ο Σωτήρης Νεοφυτίδης ανάμεσα στους δέκα καλύτερους sommelier στον κόσμο

Πώς ήταν να διαγωνίζεσαι σε αυτό το επίπεδο;
Ήταν ο πρώτος μου διεθνής διαγωνισμός και θεωρώ ότι ήταν αρκετά δύσκολος, κυρίως λόγω του επιπέδου που πρέπει να έχει ένας παγκόσμιος διαγωνισμός.

Τι σου έκανε εντύπωση στον διαγωνισμό;
Αυτό που μου έμεινε στο μυαλό είναι πόσοι άνθρωποι χρειάζονται για να γίνει μια σωστή διοργάνωση και εκτέλεση όλων των εργασιών, έτσι ώστε να γίνει ένας πετυχημένος διαγωνισμός τέτοιας εμβέλειας.

Επόμενος μου στόχος είναι να συμμετάσχω στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό και να έχω μια αξιόλογη πορεία.

Πώς αισθάνεσαι που είσαι στη δεκάδα με τους καλύτερους sommelier στον κόσμο;
Αισθάνομαι υπέροχα, δεν θα το κρύψω. Πρώτη φορά η Κύπρος βρέθηκε στα ημιτελικά Παγκοσμίου και με τελική θέση στην 10η.

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σου;
Επόμενος μου στόχος είναι να συμμετάσχω στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό και να έχω μια αξιόλογη πορεία.

Πώς βλέπεις τα πράγματα στην Κύπρο σε σχέση με το επάγγελμα του sommelier;
Λόγω της πανδημίας έχουν γίνει πολλές αλλαγές στον τομέα, όμως θεωρώ τα επόμενα χρόνια θα ενδυναμωθεί κι άλλο η θέση του sommelier στην Κύπρο.


*Ο Σωτήρης έχει διανύσει μια σημαντική πορεία σε χώρους εστίασης στο νησί όλα αυτά τα χρόνια. Είναι κάτοχος του ‘Advanced Sommelier’, από το The Court of Master Sommeliers, παράλληλα με το πτυχίο και το μεταπτυχιακό που έχει αποκτήσει στο ‘Hospitality Management’, δούλεψε για πολλά χρόνια ως σερβιτόρος και ακολούθως ως sommelier σε μεγάλα ξενοδοχεία της Λεμεσού. Συγκεκριμένα, από το 2006 και για έξι χρόνια εργάστηκε ως σερβιτόρος στο Ajax Hotel, ακολούθως στο Mediterranean για έναν χρόνο, από το 2016 ως το 2018 ήταν στην ομάδα του Four Seasons ως Junior Sommelier (κερδίζοντας μάλιστα το 2016 τον τίτλο του ‘Cyprus Best Young Sommelier’ στα ομώνυμα βραβεία στην Κύπρο, έναν τίτλο που για τον ίδιο αποτέλεσε το έναυσμα για τη μετέπειτα πορεία του), μετά μετακόμισε στο Parklane ως Sommelier και τέλος, για ενάμιση χρόνο υπήρξε ο Group Sommelier στα Stademos Hotels (Amara, Mediterranean, Plus Sea). Πλέον εργάζεται ως freelancer sommelier, κάνοντας παράλληλα consulting σε εστιατόρια και άλλους χώρους εστίασης.