ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

15 από τα πιο νόστιμα πιάτα που δοκίμασα σε κυπριακά εστιατόρια το 2023

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Κάνοντας μια γρήγορη ανασκόπηση στα φαγητά που φωτογράφησα από τον Γενάρη μέχρι και τον Δεκέμβριο, θυμήθηκα ξανά ορισμένα από τα πιο νόστιμα πιάτα που απόλαυσα σε εστιατόρια και ταβέρνες σε όλες τις πόλεις, αλλά και στην κυπριακή ύπαιθρο.

Κατά γενική ομολογία δεν θα έλεγα πως έχω κατενθουσιαστεί από την εμπειρία μου σε αρκετά από τα εστιατόρια που έχω βρεθεί μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Αντιθέτως, λίγες φορές θυμάμαι να έχω φύγει από κάπου, σκεφτόμενος ότι θα επιστρέψω ξανά. Λίγο οι πολύ ανεβασμένες τιμές, λίγο η ανύπαρκτη value for money φιλοσοφία αλλά πολύ περισσότερο τα σκαμπανεβάσματα και η ανισορροπία στην ποιότητα των πιάτων που αποτελούν τα μενού αρκετών εστιατορίων, μου αφήνουν μια σχετικά πικρή γεύση για τη χρονιά που φεύγει. Παρόλα αυτά θα ήταν άδικο και μη σοβαρό αν δεν έλεγα πως σε κάποια εστιατόρια είχα μια εξαιρετική εμπειρία, δοκίμαζοντας ενίοτε πιάτα - έργα τέχνης.

Πιο κάτω δεκαπέντε πιάτα για τα οποία σίγουρα θα επέστρεφα στα εστιατόριά τους για να τα απολαύσω ξανά και ξανά.

1) Στο Bistrot 55 στη Λεμεσό θα πας για εξαιρετικό dinner μέσω ενός degustation menu και για ένα άρτιο wine pairing. Από τη vegan εκδοχή, αν την επιλέξεις, θα λατρέψεις το beetroot rose, με aioli, φουντούκια και μούρα.

 

2) Ο μαύρος χοίρος στο νεαφιχθέν Ethimo, στη Λευκωσία, με τη μαρινάδα της χωριάτικης, είναι σίγουρα ένα από τα πιο νόστιμα κρέατα που δοκίμασα τον τελευταίο καιρό.

 

3) Οι vegan κεφτέδες από κινόα στο νέο μενού του D.O.T. που φέτος μάλιστα κλείνει δεκαπέντε χρόνια παρουσίας στην παλιά Λευκωσία, είναι «λουκούμι»!

 

4) Παραμιλώ ακόμα για το degustation menu στο L’ Atelier Robuchon στη Μαρίνα Αγίας Νάπας και ειδικά για το amuse-bouche με foie gras και αφρό παρμεζάνας.

 

5) Έχω να λέω για τα πάντα πολύ νόστιμα και πολύ σωστά ψημένα steaks στο Jasmine Gastrobar στη Λακατάμια.

 

6) Το γλυκό που δοκιμάσαμε το καλοκαίρι στο Anais, του City of Dreams Mediterranean, ήταν νόστιμο σε γεύση και θεϊκό σε εμφάνιση. Είχε όνομα Floatting Island, είχε υπέροχη υφή και έμοιαζε με σύννεφο.

 

7) Στην πιο δροσερή αυλή της Πόλης Χρυσοχούς, αυτήν στο Old Town, απολαύσαμε το πιο πλούσιο σε γεύση και chic σε εμφάνιση οφτό κλέφτικο της σεζόν.

 

8) Τα πολύχρωμα, ολόφρεσκα και ευρηματικά σε συνδυασμούς γεύσεων και δημιουργία dumplings που προσφέρει το Farmyard, είναι από μόνα τους ένας καλός λόγος για να οδηγήσεις ως τον Κάθηκα.

 

9) Τη γεύση του βουτυρώδους 600 γραμμαρίων wagyu burger στο Amaracus, στο Minthis Hills, την κουβαλώ ακόμα στο στόμα μου.

 

10)  Το μεσογειακό μπαρμπούνι ταρτάρ στον Πεντάσχοινο ήταν ομολογουμένως ένα από τα πιο νόστιμα ωμά ψάρια που γευτήκαμε στην κυπριακή ακτογραμμή.

 

11)  Στο λευκωσιάτικο Hokkaido Express θα φας καλά από όλα τα sections του μενού. Προσωπικά λάτρεψα τα «κινέζικα» και ειδικά το Beef Szechuan με τη σπιτική, ολόφρεσκια σάλτσα.

 

12)  Στο Royal Goat Farm στο Παλιομέτοχο είχα την πιο value for money εμπειρία. Πήγαμε Πέμπτη για οφτόν συρτό, όπου μαζί με την 500 γρ. μερίδα κρέατος ήρθε επίσης σαλάτα με χαλίτζι, πουργούρι, ζυμωτό ψωμί, πατάτες και καππάρι. Δεν θυμάμαι τιμή, αλλά ήταν ό,τι πιο κανονικό πληρώσαμε φέτος.

 

13)  Οι Μαγείρισσες, η μοναδική ταβέρνα που στα περσινά WiZ 50 Best Restaurants μπήκε δεκάδα, φτιάχνει τα πιο παραδοσιακά και τα πιο σπιτικά κουπέπια που θα φας σε εστιατόριο.

 

14)  Στο Wok & Oven στην Αραδίππου απολαύσαμε υπέροχο πιάτο με noodles, συγκεκριμένα τα best seller Pad Thai Noodles, αλλά και το λαχταριστό επιδόρπιο με την τηγανιτή μπανάνα.

 

15)  Τι να πει κανείς για το Wine Sausage που δοκιμάσαμε σε μια από τις πρώτες επισκέψεις μας στο Kuzuba. Πάνω σε προζυμένιο φρυγανισμένο ψωμί υπάρχει ένα νοστιμότατο κομμάτι από κρασάτο λουκάνικο, αυγό ορτυκιού και ένα γλυκό σος από κόκκινες πιπεριές! Η Κύπρος και η κουζίνα της σε μία και μόνο μπουκιά.

 

Bonus: Με διαφορά το πιο νόστιμο γλυκό που γεύτηκα φέτος και ίσως το πιο τέλειο σε γεύση και υφή cheescake που δοκίμασα ποτέ. Το cheesecake βανίλιας με μούρα στο LPM, στη Λεμεσό, είναι όνειρο!