ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Φωτογραφίσαμε δέκα αγαπημένα πιάτα από δέκα top εστιατόρια της Λευκωσίας

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

«Μετά το πρώτο φιλί και το δεύτερο ποτήρι κρασί όλοι αισθανόμαστε αθάνατοι» είχε πει ο Ουρουγουανός συγγραφέας Εδουάρδο Γκαλεάνο. Καθόλου δεν διαφωνούμε, θα τολμούσαμε εντούτοις να τον παραφράσουμε κάπως, προσθέτοντας σε αυτά που έχουν τη δύναμη να μας συνεπαίρνουν και ένα νόστιμο -με εντυπωσιακή παρουσίαση- πιάτο, σε ένα καλό εστιατόριο της πόλης.

Yπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία, αλήθεια, από τη στιγμή που φτάνει στο τραπέζι το φαγητό που επέλεξες όντας στο αγαπημένο σου εστιατόριο; Εκείνα τα μερικά λεπτά, που όλες οι αισθήσεις βρίσκονται σε υπερδιέγερση, ενώ ενίοτε ενεργοποιείται και το umami, η πέμπτη γεύση, χαρίζοντάς μας μια ανεπανάληπτη (γαστρονομική) εμπειρία.

Πιο κάτω δέκα πιάτα έχουν αυτή τη μαγική ικανότητα, με τις γεύσεις και την εικόνα τους, να απογειώνουν τις αισθήσεις και να μαγνητίζουν τα βλέμματα στο Instagram.


Φωτογραφίες: Ντέμης Σιρανίδης
Το άρθρο δημοοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό MUST, τεύχος Απριλίου 2022

 

COD FILLETSkinny Fox

 

Η «συνταγή» που συνδυάζει τη γεύση με την εντυπωσιακή εμφάνιση κερδίζει ολοένα και περισσότερο τους bon viveur, αλλά και τους απανταχού influencers που ψάχνουν εναγωνίως το επόμενο viral post. Αρκετούς από αυτούς θα τους βρεις τα βράδια στο Skinny Fox να απολαμβάνουν το υπέροχο από κάθε άποψη Cod Fillet που βγαίνει από την κουζίνα του σεφ Στέφανου Ζαχαριάν. Ο δυσεύρετος στο νησί φρέσκος μπακαλιάρος, ο πουρές από αφρό μπιζελιού, η κόκκινη κινόα, τα μανιτάρια shimeji, τα σπαράγγια, το λάδι μαϊντανού και οι νιφάδες αμυγδάλου οπτικά δημιουργούν ένα άψογο πιάτο και γευστικά ένα πολύ ισορροπημένο αποτέλεσμα.

INFO: τηλ.2225070, Μενάνδρου 14, @skinnyfoxcy

 

SHORT RIB PASTAMayiopoula Wine & Dine

 

Αφού επιλέξεις το κρασί -από την κάρτα που περιλαμβάνει αποκλειστικά τις εξαιρετικές ετικέτες του οινοποιείου Οίνου Γη-Κτήμα Βασιλειάδη-, αλλά και τα ορεκτικά, αμέσως μετά κάνε παιχνίδι με τρεις μαγικές λέξεις: Short Rib Pasta. Η έμπνευση του σεφ Ανδρέα Ανδρέου στο εν λόγω πιάτο, ο οποίος επιμελείται το μενού στο Mayiopoula Wine & Dine, ήταν φανταστική. Ζυμαρικά paccheri, pulled short rib κοκκινιστό με κόκκινο κρασί, τρούφα, μους πατάτας και μαριναρισμένες τρούφες, συνθέτουν ένα άρτιο γευστικό αποτέλεσμα.

INFO: τηλ. 22665577, Διαγόρου & Παντελή Κατελλάρη 16Α, @mayiopoula

 

Beef Τenderloin - Olio

Με τον πήχη των προσδοκιών να βρίσκεται πολύ ψηλά (μεγάλο ρόλο παίζει σίγουρα και η ιστορία του εν λόγω χώρου) και λόγω του μεγάλου γκελ που κάνει το εστιατόριο στους Λευκωσιάτες, το γευστικό αποτέλεσμα στο υπέροχο από κάθε άποψη Beef Τenderloin μπορεί να σε ικανοποιήσει στο μάξιμουμ. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι μετά την ανάπλαση της οδού Στασικράτους, το Olio με το υπέροχο μενού, είναι ένα από τα πολύ καλά εστιατόρια που συμπληρώνουν με τον πιο νόστιμο τρόπο τη βόλτα στο κέντρο.

INFO: τηλ. 22424270, Στασικράτους 26, @olio_cy

 

Ceviche - Μπέμπα

Στην ερώτηση πότε νιώσατε τελευταία φορά υπερήφανοι ως νησιώτες, η απάντηση θα μπορούσε να βρίσκεται στο υπέροχο Ceviche της Μπέμπας, που σερβίρεται ως «πιάτο ημέρας». Με αυτό το πιάτο, το αγαπημένο εστιατόριο στην Πινδάρου έρχεται να μας υπενθυμίσει πως έχουμε την τύχη να ζούμε στη Μεσόγειο και ενίοτε να απολαμβάνουμε εξαιρετικό ψάρι. Όπως μαθαίνουμε από τον σεφ Βαρνάβα Ηλία, η Μπέμπα συνεργάζεται με τρεις βάρκες που ψαρεύουν στην Κύπρο. «Το συγκεκριμένο είναι χριστόψαρο, κυπριακό, της ημέρας. Επειδή είναι τόσο φρέσκο, επεμβαίνουμε όσο λιγότερο γίνεται και άρα προτιμούμε να το σερβίρουμε ωμό. Στο πιάτο μπαίνει μόνο χυμός μοσχολέμονου, ελαιόλαδο, λάδι κόλιαντρου, λάδι από τσίλι και αλάτι. Ceviche μπορείτε να απολαύσετε κι άλλα ψάρια, όπως σαργό, κέφαλο, φαγκρί, σιναγρίδα κ.ά».

INFO: τηλ. 22252626, Πινδάρου 2, @beba_restaurant

 

CACIO E PEPE RAVIOLI - Pralina Experience

 

Συνδυάζοντας «ταπεινά» υλικά, όπως τα τυριά pecorino και παρμεζάνα, οι σεφ του Pralina Experience αποδεικνύουν πως έξυπνες και δημιουργικές παραλλαγές μπορεί να απογειώσουν ένα θεωρητικά απλό πιάτο, όπως είναι τα ραβιόλι. Τα χειροποίητα Cacio e pepe ravioli, τα οποία είναι γεμιστά με τυρί πεκορίνο και τρούφα και διανθισμένα με θρυμματισμένο μαύρο πιπέρι, κρέμα τυριού παρμεζάνας και φλούδες μαύρης τρούφας, είναι ένα πιάτο που καθώς το γεύεσαι συμβαίνει πάντα κάτι μαγικό. Χωρίς να καταλαβαίνεις γιατί, με κάθε μπουκιά έρχεται στο μυαλό σου η Ιταλία, αλλά και η άνοιξη.

INFO: τηλ. 22665588, Στασικράτους 31, @pralinacy

 

Cauliflower Steak - Scale

Μια νέα τάση που θέλει τα καλά εστιατόρια να σέβονται και να ικανοποιούν εξίσου τους χορτοφάγους, αναδύεται στο κέντρο της πόλης. Πλέον, στα μενού των πιο σημαντικών χώρων εστίασης, οι vegan και οι vegetarian επιλογές παίρνουν τη θέση που τους αξίζει. Φτιάχνοντας, για παράδειγμα, ο Αθηναγόρας Κωστάκος το μενού του Scale, και δημιουργώντας το Cauliflower Steak, το οποίο σερβίρεται με γλυκόξινη σάλτσα κόκκινης πιπεριάς, αλατισμένα αμύγδαλα, λάδι μαϊντανού και ένα υπέροχο ταχίνι με μεταξωτή υφή, σίγουρα δεν υπολόγιζε ότι το δημιούργημά του αυτό θα εξελισσόταν σε ένα από τα αγαπημένα πιάτα της πόλης.

INFO: τηλ. 22444999, MAP Hotel, Λεωφ. Στασίνου 15 και Αφροδίτης, @scale_restaurant

 

Χταπόδι Σχάρας με Φάβα Σαντορίνης - Το Παντοπωλείο Καλή Όρεξη

Διανύοντας την άνοιξη, η πόλη έχει μπει (ή τουλάχιστον το προσπαθεί) σε mood για πιο ανάλαφρα πιάτα, που «μυρίζουν» θάλασσα. Ψάρια, θαλασσινά, όστρακα κ.λπ. Πιάτα που θυμίζουν Ελλάδα, όπως το Χταπόδι Σχάρας με Σαντορινιά Φάβα και παρθένο ελαιόλαδο, ακριβώς σαν κι αυτό που φτιάχνεται και σερβίρεται στο Παντοπωλείο Καλή Όρεξη, από τον σεφ Ηλία Λέκα, ο οποίος προφανώς γνωρίζει πολύ καλά από σπιτικές μαμαδίστικες γεύσεις.

INFO: τηλ.99075151, Μετοχίου 38, @pantopoleio_kaliorexi

 

Mushroom Takikomi - Tocayo

Ένα κλισέ λέει πως η ομορφιά είναι πρόβλημα όταν στηρίζεσαι αποκλειστικά και μόνον σε αυτή. Όλοι έτυχε π.χ. να εντυπωσιαστούμε από την εμφάνιση ενός πιάτου, άμα όμως το αποτέλεσμα είναι άρτιο και γευστικά, τότε η ευτυχία είναι επί πέντε. Αν έχεις γευτεί π.χ. το απίστευτα φωτογενές Mushroom Takikomi στο Tocayo, εύκολα μπορείς να πιάσεις το νόημα. Σαφέστατα πρόκειται για ένα από τα top 3 πιάτα του αγαπημένου εστιατορίου με τη to-share-λογική και τα πιάτα που τιμούν τη νοτιοανατολική Ασία και τη Λατινική Αμερική. Είναι να απορείς πάντως τι έμπνευση μπορεί να είχε ο πολύς σεφ Αντρέας Αντρέου, όταν σκέφτηκε να βάλει μαζί στο ίδιο πιάτο ανάμεικτα μανιτάρια, ζωμό dashi, πουρέ από γλυκό καλαμπόκι, ρύζι satsuki, σχοινόπρασο και λάδι τρούφας. Εύγε!

INFO: τηλ. 70088089, Πρεβέζης 10, @tocayocy

 

Μοσχαρίσια Μάγουλα με Πέτουρα - Jasmine Gastrobar

Σε αντίθεση με το άρωμα που φοράμε, που θα ‘ταν ομολογουμένως βαρετό να χρησιμοποιούμε μια ζωή το ίδιο, όσο κι αν κάποια από αυτά ταιριάζουν ταμάμ στην ιδιοσυγκρασία μας, καθόλου βαρετό δεν είναι όταν επιλέγεις να τρως το ίδιο πιάτο στο αγαπημένο σου εστιατόριο. Ειδικά αν μιλάμε για εστιατόρια όπως το Jasmine Gastrobar και πιάτα όπως τα Μοσχαρίσια Μάγουλα με Πέτουρα, διά χειρός του υποσχόμενου σεφ Κωνσταντίνου Γεωργίου. Κι όμως, οι παπαρδέλες με τα μοσχαρίσια μάγουλα, το Μοσχάτο Λήμνου και την ώριμη γραβιέρα, είναι η πιο νόστιμη εμμονή που μπορεί να σου τύχει!

INFO: τηλ. 22662020, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ 310, Λακατάμια, @jasminegastrobar

 

Foie Gras - Salt & Fire

Για τα εξαιρετικά steaks του εστιατορίου που βρίσκεται λίγο έξω από τη Λευκωσία, θα ακούσεις συχνά - τόσο σε συζητήσεις καλοφαγάδων της πόλης, όσο και στα social media, αφού το Salt & Fire αποτελεί πλέον προορισμό για τους απανταχού steak lovers. Παρόλα αυτά, το πιάτο που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις στην επόμενη επίσκεψή σου, εκτός από τα steaks, είναι το Foie Gras. Δημοφιλές πιάτο για τη γεύση και την εμφάνισή του, όπου το foie gras μαζί με το brioche, το αλάτι Maldon και το chutney σύκου με λίγο chili, δημιουργούν έναν πραγματικό γευστικό οργασμό! Κλισέ φράση, αληθινή πέρα για πέρα όμως.

INFO: τηλ.99999585, Κυριάκου Μάτση 33, Άγιος Ιωάννης Μαλούντας, @saltandfire_ayiosioannis