ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το Λονδίνο μου: Κωνσταντίνος Σαρκάς

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ζώντας στο Λονδίνο εδώ και αρκετά χρόνια, σαφώς γνωρίζει καλά τα «κατατόπια» και τα καλά κρυμμένα μυστικά, ενώ παράλληλα έχει και μια άριστη σχέση με ό,τι περιλαμβάνει η κουλτούρα της εξόδου -φαγητό, καφές, ποτό κλπ.

Έχοντας κατά νου αυτά, ζητήσαμε από τον Κωνσταντίνο Σαρκά να μας προτείνει τα αγαπημένα του στέκια για έξοδο στην κοσμοπολίτικη βρετανική πρωτεύουσα. 

ΓΙΑ ΚΑΦΕ Στο Redemption Roasters. Το concept της μικρής αλυσίδας καφέ, που ανακάλυψα πρόσφατα, μ' αρέσει πολύ. Δίνει προτεραιότητα στην πρόσληψη αποφυλακισμένων ατόμων με σκοπό να τα εκπαιδεύσει ως barristas και να τους προσφέρει μόνιμη εργοδότηση. Οπότε, πίνεις πολύ καλό καφέ και στηρίζεις ταυτόχρονα μια επιχείρηση με κοινωνική συνείδηση. Θα με βρεις συχνά στο καφέ τους στην περιοχή Angel, δυο βήματα από τον πεζόδρομο Camden Passage που είναι γεμάτος γραφικά καταστήματα και καφέ.

Επίσης, στο Skandi Kitchen. Οι Σουηδοί τηρούν με ευλάβεια το απογευματινό τους fika, το καθημερινό απογευματινό τους διάλειμμα για καφέ και αρτολιχουδιές με κανέλα.  Αυτό το μικρό καφέ, 5 λεπτά βόρεια της πολυσύχναστης  Oxford Street, προσελκύει όχι μόνο τους Σουηδούς, Νορβηγούς, Δανούς και Φιλανδούς του Λονδίνου, αλλά και όσους έχουν το ίδιο κόλλημα με την σκανδιναβική κουλτούρα που έχω κι εγώ. Ωραίο design, πράσινες γλάστρες παντού και στο υπόγειο ένα μικρό κατάστημα με προϊόντα και βιβλία μαγειρικής. Δοκίμασε οπωσδήποτε τα δανέζικα “ανοιχτά” σάντουιτς smorrebrod.

ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ Στο Brasserie Zedel. Αν σου έλεγα ότι ένα λεπτό περπάτημα από το Piccadilly Circus, στην καρδιά του Λονδίνου, μπορείς να φας γαλλική κουζίνα τριών πιάτων με ποτήρι κρασί για κάτω από £20 δύσκολα θα το πίστευες! Κι όμως, από τότε που ανακάλυψα την art deco σάλα του Brasserie Zedel με άρωμα Παρισιού της δεκαετίας του '20, ζωντανή τζαζ μουσική και - το κυριότερο - πολύ καλό φαγητό σε οικονομικές τιμές επιστρέφω συχνά με φίλους! Και το ερωτεύονται κι αυτοί γιατί έχει κάτι από την μαγεία τοu παλιού Χόλυγουντ.

ΓΙΑ PIZZA Στο Happy Face Pizza. Η αυθεντικά ιταλική pizza σε ξυλόφουρνο έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια στο Λονδίνο και πουθενά δεν έχω φάει καλύτερη κρούστα sourdough και φρεσκότερα υλικά από εδώ στο Happy Face Pizza που βρίσκεται στο νέο συγκρότημα Coal Drops Yard - βόρεια του σταθμού King’s Cross. Ωραίο μαγαζί, cool αλλά ακομπλεξάριστο με χαμογελαστό σέρβις και λογικές τιμές. Αν θες να συνεχίσεις την βραδιά σου με ποτό, στο υπόγειο θα βρεις κρυμμένο το μπαρ Supermaxx που φτιάχνει μερικά από τα ωραιότερο κοκτέιλ του Λονδίνου.

Ο Κωνσταντίνος Σαρκάς εργάζεται ως Events Manager στο Wellcome Collection, ένα μουσείο που εστιάζει με τις εκθέσεις του σε θέματα υγείας.

ΓΙΑ ΠΟΤΟ Στο Retro Bar. Λατρεύω τις δεκάδες ασπρόμαυρες φωτογραφίες θρύλων της μουσικής που κοσμούν τους τοιχους του Retro Bar, λίγα μέτρα από τον Τάμεση: από την Bjork και την Grace Jones μέχρι τον David Bowie και την Amy Winehouse. Το jukebox στην άκρη του μπαρ είναι “εξοπλισμένο” με αγαπημένα all time classic κομμάτια για όλα τα μουσικά γούστα και η ατμόσφαιρα είναι πάντα χαλαρή με φιλικό κόσμο. Το Retro Bar το ερωτεύεσαι και γίνεται στέκι.

Επίσης, στο The Drop Wine Bar. Πάλι στην αγαπημένη μου νέα και ανερχόμενη περιοχή του Λονδίνου, το Coal Drops Yard, μου θυμίζει κάτι από Πράγα αυτό το κουκλίστικο wine bar. Πετρόχτιστο με χαμηλή θολωτή οροφή είναι ότι πρέπει για τις κρύες νύχτες του Λονδρέζικου χειμώνα. Προσεγμένη λίστα κρασιών με τιμές -ομολογουμένως- κάπως τσιμπημένες αλλά εδώ μου αρέσει να πηγαίνω για ένα-δυο ποτήρια με καλούς φίλους που έχω να δω καιρό.

ΓΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Στο Alexandra Palace. Είναι αναμφίβολα ο αγαπημένος μου συναυλιακός χώρος στο Λονδίνο. Στεγάζεται σε ένα ιστορικό παλάτι που πρωτο-εγκαινιάστηκε το 1875. Αργότερα το 1936 εδώ στεγάστηκαν το πρώτα αρχικά τηλεοπτικά στούντιο του BBC. Σήμερα έχει φιλοξενήσει μεγάλα ονόματα όπως Bjork, Rolling Stones, Chemical Brothers και οι Florence and the Machine (μια από τις ωραιότερες συναυλίες που έχω δει στο Λονδίνο). Κάποιοι θα σου κάνουν παράπονο για την προβληματική ακουστική αλλά εγώ εστιάζω στην αίγλη της αρχιτεκτονικής του κτιρίου και στην απίστευτη θέα που έχεις φεύγοντας με ολόκληρο το Λονδίνο να απλώνεται μπροστά σου. Επιπλέον, με 25 λεπτά ποδαρόδρομο είμαι σπίτι μου!

ΓΙΑ STREET FOOD Το street food έχει γίνει τρομερά δημοφιλές την τελευταία δεκαετία στο Λονδίνο κι είναι πολλά τα food markets που έχουν ξεφυτρώσει σε διαφορετικές γωνιές του Λονδίνου. Ξεκινάμε από το κλασσικό (και λίγο τουριστικό) Burrough Market και στην αντίπερα όχθη έχουμε το εναλλακτικό και πιο hipster Broadway Market κάθε Σαββατο. Νέες αφίξεις το Vinegar Yard που άνοιξε πρόσφατα πίσω από τον σταθμό London Bridge και το Seven Dials Market στο Covent Garden.

Instagram: @csarkas


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Λεμεσός μου: Maria Gojkovic
Ο Πρωταράς και η Αγία Νάπα μου: Δημήτρης Ιωαννίδης
Η Λάρνακά μου (επαρχία): Πόπη Βακή
Η Λευκωσία μου: Μαριάννα Καραβαλή
Ο Πρωταράς μου: Μικαέλο Παπαδάκης
Η Αθήνα μου: Έλενα Μιχαήλ
Η Λεμεσός μου: Φανή Παπαμιχαήλ
Η Λευκωσία μου: Δημήτρης Δερματάς
Η Πάφος μου: Γιώργος Κασσιανός
Η Λεμεσός μου: Τάνια Γεραλή
Η Πάφος μου: Christos «Coco» Nicolaou
Η Αθήνα μου: Παναγιώτης Όθωνος
H Λεμεσός μου: Πάρης Δημητριάδης
Η Αγία Νάπα και ο Πρωταράς μου: Έλενα Αποστόλου
H Λεμεσός μου: Άρτεμις Πνευματικού